Συγκεκριμένα ωφελήματα σε ΑμεΑ παραχωρεί ο Δήμος Αγίας Νάπας - AbleBook

Συγκεκριμένα ωφελήματα σε ΑμεΑ παραχωρεί ο Δήμος Αγίας Νάπας

Ο Δήμος Αγίας Νάπας θα παραχωρήσει συγκεκριμένα ωφελήματα για ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων εκπτώσεις σε φορολογίες, δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Θάλασσα και δωρεάν στάθμευση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Χρήστος Ζαννέττου, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός – Αειφόρος Τουρισμός – In Heritage».

Ο Δήμαρχος είπε ότι η εκδήλωση «αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πορείας σχεδόν πέντε ετών με την πραγματοποίηση των επαφών μεταξύ των εταίρων, την προετοιμασία της πρότασης και της κατάθεσης της». Η συνεργασία του Δήμου Αγίας Νάπας με το Δήμο Ρεθύμνου, σημείωσε, «αποτελεί τη συνέχεια μιας μακρόχρονης φιλίας, αφού οι δύο Δήμοι είναι αδελφοποιημένοι από το 1996, αφού συνεργαστήκαμε σε διάφορα προγράμματα».

Πρόσθεσε ότι «το έργο «Αγία Νάπα – Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις” ήταν η αφορμή να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και η συμβολή της στην κοινή μας προσπάθεια ήταν καθοριστική, αφού παρείχε την τεχνογνωσία και τη στήριξη για τους σχεδιασμούς των τριών Δήμων. Ακόμα με τον Δήμο Σωτήρας στο ξεκίνημα του έργου είμασταν εταίροι και συνεργάτες, ενώ σήμερα ετοιμαζόμαστε να ακολουθήσουμε κοινή πορεία στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως είπε ο κ. Ζαννέττου, «το έργο «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός-Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage» στάθηκε αφορμή για να ξανασκεφτούμε και να επανασχεδιάσουμε τον αστικό χώρο, με νέες προτεραιότητες και όραμα. Με την ολοκλήρωση του έργου φτάνουμε στο τέρμα μιας πορείας, που θα αποτελέσει αφετηρία για αντίστοιχες προσπάθειες, με σκοπό να επεκταθούν οι χώροι παρέμβασης για να καταστεί πραγματικά ο Δήμος Αγίας Νάπας καθολικά προσβάσιμος».

Κάναμε, συνέχισε, «μεγάλα βήματα για την επέκταση των υποδομών και των προνοιών του υφιστάμενου έργου στα πλαίσια των δυνατοτήτων και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που μαστίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Ο Δήμος Αγίας Νάπας έθεσε την προσβασιμότητα και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία ως προτεραιότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με το αντικείμενο όπως «Καθολικά Προσβάσιμο και Περιβαλλοντικό Αστικό Κέντρο» και την «Ανέγερση Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού Αμμοχώστου».

Όπως είπε ο κ. Ζαννέττου, «στόχος του Δήμου είναι η προσέλκυση μιας πολυπληθούς τουριστικής ομάδας – στόχου, των ατόμων με αναπηρία, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προσεγγιστεί, επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προσφερόμενες υποδομές και υπηρεσίες. Με δεδομένους τους στόχους που θέτει το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες δράσεις που αφορούν τη βελτίωση της προσβασιμότητας».

Η προσβασιμότητα, συνέχισε, «είναι βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων και τη βελτίωση της διακίνησης και της ασφάλειας, διασφαλίζοντας έτσι την τουριστική αναβάθμιση των δύο περιοχών. Η προσέλκυση τουρισμού ΑμεΑ είναι μια λύση στα διαχρονικά προβλήματα των μεσογειακών τουριστικών θέρετρων, κυρίως του προβλήματος της εποχικότητας».

Είπε ακόμα ότι «σύμφωνα με το «European Network of Accessible Tourism», το 70% των ΑμεΑ μπορούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αν δεν βρουν προορισμούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, ενώ προτιμούν τα ταξίδια off-season. Ο συνολικός τζίρος αυτής της αγοράς είναι μεγαλύτερος από 80 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο» είπε και πρόσθεσε πως «το 2009, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αφίξεις ΑμεΑ έφτασαν τις 50 χιλιάδες, φιλοδοξούμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί περεταίρω και η Αγία Νάπα να φιλοξενεί μεγάλο ποσοστό επισκεπτών ΑμεΑ».

Αναφερόμενος στο έργο, ο κ. Ζαννέττου είπε ότι «έχει προϋπολογισμό  €1,200,810.00, με τα ποσά να αντιστοιχούν για τον Δήμο Αγίας Νάπας €354,100.00, για τον Δήμο Ρεθύμνης €510,800.00, για τον Δήμο Σωτήρας €80,450.00 και για Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία €255,460.00».

Ο Δήμος Αγίας Νάπας, σημείωσε «έχει απορροφήσει το 100% του ποσού που αντιστοιχούσε στα έργα του ενώ παράλληλα για την περαιτέρω βελτίωση των προτεινόμενων δράσεων χρησιμοποιήθηκαν ίδιοι πόροι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο και πιο βελτιωμένο αποτέλεσμα του αντικειμένου. Ωστόσο λόγω φυσικών και οικονομικών περιορισμών ο Δήμος δεν είναι ακόμα απολύτως και πλήρως προσβάσιμος, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε  να επεκτείνουμε και να βελτιώνουμε τις υποδομές ώστε η Αγία Νάπα να καταστεί προσβάσιμη σε όλους».

Ο Χρήστος Ζαννέττου ανακοίνωσε ακόμα ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας αποφάσισε την παραχώρηση συγκεκριμένων ωφελημάτων για  ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων εκπτώσεις σε φορολογίες, δωρεάν είσοδο στο Μουσείο Θάλασσα και δωρεάν στάθμευση, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες».

Ακολούθησε η παρουσίαση που έργου στο οποίο μεταξύ άλλων έγιναν οι υποδομές προσβασιμότητας στην παραλία «Μακρόνησος» δηλαδή κατασκευή προσβάσιμων διαδρομών και αγορά τροχοκαθισμάτων θαλάσσης, κατασκευή WC ΑμεΑ και προσβάσιμων ντους και αποδυτηρίων, ενώ έγινε συνολική ανακαίνιση και επέκταση των τυπικών WC της παραλίας με ίδιους πόρους. Επίσης έγινε υποδομή προσβασιμότητας στην παραλία «Νησί» δηλαδή χωροθέτηση χώρων στάθμευσης ΑμεΑ και προσβάσιμη σήμανση.

Ακόμα έγινε ακόμα εγκατάσταση συστήματος για πρόσβαση ατόμων με δυσκολίες όρασης σε παραλία του Δήμου Αγίας Νάπας και βελτίωση της προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα».

Πηγή: Reporter

Recent Posts

This site is registered on wpml.org as a development site.