Πάει για αύξηση στα €500 το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε θέσεις για ΑμΕΑ - AbleBook

Πάει για αύξηση στα €500 το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε θέσεις για ΑμΕΑ

Στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής ξεκινά η συζήτηση για την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, για αύξηση του προστίμου σε όσους σταθμεύουν παράνομα σε χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, εάν κάποιος σταθμεύσει παράνομα για πρώτη φορά σε χώρο ΑμεΑ το πρόστιμο από €300 αυξάνεται στα €500. Παράλληλα σε περίπτωση όμως που κάποιο πρόσωπο επαναλάβει το αδίκημα, δεν θα εκδίδεται πρόστιμο αλλά το πρόσωπο θα υπόκειται σε δίωξη δυνάμει των προνοιών του περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, οι οποίοι προβλέπουν ότι όποιος τους παραβιάζει είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους ή/και σε χρηματική ποινή €1.708.

Στο σκεπτικό της πρότασης νόμου ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι «η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία και για αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα για απρόσκοπτη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα κοινά, καθώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στάθμευσης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες από μη δικαιούχα άτομα».

Αποστόλου: Πρέπει να δούμε και το θέμα των ελέγχων από την Αστυνομία

Ο Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ανεπαρκή το πλαίσιο που έχουμε τώρα όσον αφορά τους ελέγχους και τις καταγγελίες για αυτές τις παραβάσεις. Συμφωνούν μαζί μου και οι οργανώσεις αναπήρων οι οποίες κλήθηκαν και θα παραστούν στη σημερινή συνεδρία για να τοποθετηθούν. Το φαινόμενο να σταθμεύουν παράνομα άτομα σε αυτές τις θέσεις δυστυχώς παρατηρείται πολύ συχνά. Ακόμα και σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία. Είναι απαράδκεκτο άτομα ΑμΕΑ ή γονείς με παιδιά ΑμΕΑ να μην βρίσκουν χώρο να σταθμεύσουν επειδή κάποια ασυνείδητοι που δεν έχουν δικαίωμα να παρκάρουν.

Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι εκτός από την αύξηση των ποινών θα πρέπει να δούμε και τους ελέγχους που κάνει η αστυνομία. Φαίνεται ότι οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς. Εμείς θα προσπαθήσουμε στη Βουλή να κάνουμε αυτό που μπορούμε, να αλλάξουμε το πλαίσιο για τις ποινές. Την ίδια ώρα μας πρέπει να εξεταστούν και να παρθούν και άλλα μέτρα έτσι ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό καλέσαμε στην συζήτηση και την αστυνομία για να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Μεταφορών ο οποίος στηρίζει την πρόταση που κατέθεσα. Θεωρώ ότι θα γίνει μια καλή συζήτηση για να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για το σοβαρό αυτό θέμα».

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, για το θέμα ανέφερε: «Η πρόταση νόμου είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Εμείς όμως ως οργάνωση θεωρούμε απαραίτητο να αυξηθεί και η επιτήρηση από την αστυνομία και τους τροχονόμους διότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η ελλιπείς επιτήρηση. Ο κόσμος νιώθει ότι δεν θα τιμωρηθεί και έτσι με ευκολία παρκάρει παράνομα σε θέσεις ΑμΕΑ».

Πηγή: offsite.com.cy

Recent Posts

This site is registered on wpml.org as a development site.