Σε αναμονή οι παραπληγικοί για τις αλλαγές στα κριτήρια των ξενοδοχείων για ΑμεΑ - AbleBook

Σε αναμονή οι παραπληγικοί για τις αλλαγές στα κριτήρια των ξενοδοχείων για ΑμεΑ

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) σχετικά με το αίτημά της για να μπει τάξη στα κριτήρια των ξενοδοχείων ώστε να καθίστανται προσβάσιμα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αφού κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ μηνών με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Κώστα Κουμή, δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως το ζήτημα θα επιλυθεί.

Το κενό στους ελέγχους για το εάν τηρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τα ξενοδοχεία, διαφάνηκε πιο έντονα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η Οργάνωση έγινε δέκτης δεκάδων παραπόνων από μέλη της, κυρίως όσον αφορά την επίσημη λίστα στην οποία αναγράφονται οι ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις μέλη της ΟΠΑΚ που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία που επέλεξαν από την εν λόγω λίστα, εν τέλει αντί για διακοπές, πέρασαν τις μέρες τους ταλαιπωρημένοι και απομονωμένοι λόγω της ακαταλληλότητας των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το Υφυπουργείο Τουρισμού να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τα κενά που καταγράφηκαν μέσα από σχετικούς ελέγχους και να εκπονήσει νέο μητρώο που θα καλύψει όλα τα προσβάσιμα ξενοδοχεία, ενώ αναμένουν συμμόρφωση των ξενοδοχείων με τη νομοθεσία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος της Οργάνωσης, Δημήτρης Λαμπριανίδης, το Υφυπουργείο έδωσε την υπόσχεση πως λάβουν σύντομα ενημέρωση για τις διαδικασίες. «Αποτελεί πλέον γεγονός και ένα σοβαρό ζήτημα, ότι αρκετά ξενοδοχεία, χωρίς να κατέχουν ειδικές άδειες, παρανομούν στα θέματα προσβασιμότητας. Η νομοθεσία που αφορά στην προσβασιμότητα των ξενοδοχείων ψηφίστηκε 1986, ενώ η νομοθεσία για τα κτήρια ψηφίστηκε από το 1999. Από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μητρώο για το ποια ξενοδοχεία είναι πράγματι προσβάσιμα», είπε.

Ζητούν περισσότερα προσβάσιμα ξενοδοχεία τριών αστέρων

Παράλληλα ο κος Λαμπριανίδης ανέφερε πως πέραν των πιο πάνω συζήτησε με τον αρμόδιο Υφυπουργό και τις τιμές των προσβάσιμων ξενοδοχείων με την Οργάνωση να ζητά περισσότερα προσβάσιμα ξενοδοχεία τριών αστέρων, που θα προσφέρουν σε όλους την ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές. «Τα περισσότερα προσβάσιμα ξενοδοχεία είναι πέντε αστέρων και δεν έχουν όλοι την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν τη διαμονή τους σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο και θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και να προσφέρονται προσιτές τιμές», είπε.

Τέλος, ο κος Λαμπριανίδης σημείωσε πως όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στην προσβασιμότητα των ξενοδοχείων είναι πολύ σοβαρά. «Αναμένουμε τουλάχιστον πριν από την καλοκαιρινή περίοδο πως θα έχουμε μια αξιόπιστη λίστα με τα προσβάσιμα ξενοδοχεία. Είναι κάτι για το οποίο θα πιέσουμε. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουμε επιλογές και να γνωρίζουμε που μπορούμε να κάνουμε διακοπές με ασφάλεια μαζί με την οικογένειά μας», είπε.

Πηγή: www.reporter.com.cy

Recent Posts

This site is registered on wpml.org as a development site.