ΚΥΣΟΑ: Καλεί για ενιαία εκπαίδευση με ισότιμη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία – Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας - AbleBook

ΚΥΣΟΑ: Καλεί για ενιαία εκπαίδευση με ισότιμη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία – Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων ΑμεΑ (CYSOA) ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της ενιαίας εκπαίδευσης που περιλαμβάνει το δικαίωμα στην ισότιμη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία σε όλα τα επίπεδα της σχολικής διαδικασίας και του σχολικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το ΚΥΣΟΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου-διαμαρτυρία για το θέμα στις 10 Οκτωβρίου, στις 9:00 π.μ., ενώ διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν και στα Επαρχιακά Γραφεία Εκπαίδευσης.

Το ΚΥΣΟΑ ζητά από την Πολιτεία, νομοθεσία που να εφαρμόζει πραγματικά την ενιαία εκπαίδευση με εις βάθος αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και εγκατάλειψη του απαρχαιωμένου συστήματος διαχωρισμού της «ειδικής αγωγής».

Επίσης, θεσμοθέτηση, προετοιμασία και ευέλικτη παροχή εύλογων προσαρμογών, όπως η διαθεσιμότητα κατάλληλου εξοπλισμού και μεθόδων επικοινωνίας και μάθησης, διαφοροποιημένης εξέτασης κ.λπ.

Επιπλέον, παρακολούθηση της εφαρμογής εύλογων προσαρμογών, ουσιαστική και συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή διαφοροποιημένης, προσβάσιμης διδασκαλίας και υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της ενιαίας εκπαιδευτικής διδασκαλίας (π.χ. μέσω μείωσης του αριθμού των παιδιών στην τάξη, με παράλληλη υποστήριξη και συνδιδασκαλία, με σχολικά εγχειρίδια-μέσα-μέθοδοι-υλικά, που προάγουν τη διαφοροποίηση, με εξοπλισμό που διευκολύνει την εφαρμογή της διαφοροποίησης, εξοικείωση με την υποστηρικτική τεχνολογία κ.λπ.).

Ζητεί επίσης την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 24 για την ομοιόμορφη εκπαίδευση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε το 2011 υπό την καθοδήγηση των Γενικών Σχόλια των Επιτροπών των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία Αναπηρίες και Δικαιώματα του Παιδιού.

Πηγή: www.dialogos.com.cy

Recent Posts

This site is registered on wpml.org as a development site.