Κατερίνα Σαράντη: «Το λέω με υπερηφάνια ότι ανήκω στο αναπηρικό κίνημα» - AbleBook

Κατερίνα Σαράντη: «Το λέω με υπερηφάνια ότι ανήκω στο αναπηρικό κίνημα»

Στο σημερινό επεισόδιο Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φιλοξενώ την πρωταθλήτρια παρατριάθλου, Κατερίνα Σαράντη, που γεννήθηκε με ημιμέλεια κνήμης άμφω τελικής, αφού κατά την εμβρυογέννηση, τα πόδια της από τα γόνατα και κάτω αναπτύσσονται ημιτελώς. Από τότε που ήταν βρέφος μέχρι τα 18 της υποβλήθηκε σε δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις. 

Η Κατερίνα Σαράντη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο και από μικρή της άρεσε ο αθλητισμός. Στο σχολείο, κάποιος γυμναστής της την συμβούλευσε να πάρει απαλλαγή από το μάθημα της Γυμναστικής, γιατί θα της έριχνε τον μέσο όρο των βαθμών της. Στα 17 της και μετά από ένα ταξίδι στη Φινλανδία, συνειδητοποίησε ότι μπορεί να κάνει όποιο άθλημα ήθελε, ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι.

Σήμερα σπουδάζει Ιατρική και είναι πρωταθλήτρια παρατρίαθλου, ονειρεύεται έναν κόσμο και μια Ελλάδα με ευκολίες και προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, ακριβώς όπως γίνεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Κατερίνα Σαράντη: «Το να βγεις έξω στον δρόμο στην Ελλάδα με αμαξίδιο είναι ένας Γολγοθάς με εμπόδια».

Πώς πρέπει να αναφέρεται ο κόσμος σε εκείνη αλλά και στα υπόλοιπα άτομα με αναπηρία;

«Οι αναφορές σε εμάς ως άτομα με ειδικές δεξιότητες είναι μισαναπηρικές. Δεν είναι θέμα τι πιστεύει για εμάς ο καθένας, οι λέξεις έχουν τη σημασία τους. Το λέω με περηφάνια, ότι ανήκω στο αναπηρικό κίνημα». 

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα δικαιώματά μας ως πολυτέλεια, είναι υποχρέωση ενός κράτους ισονομίας να μας τα παρέχει». 

Recent Posts

This site is registered on wpml.org as a development site.