Πώς οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν τις προκαταλήψεις στις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία
Μόλις το 21% των ατόμων με αναπηρία εργαζόταν στις ΗΠΑ το 2022, όπως αναφέρει το CNBC.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας στους τέσσερις ενήλικες στις ΗΠΑ έχει αναπηρία που επηρεάζει τις κύριες δραστηριότητες της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων δυσκολιών στην ακοή και την όραση, στην κινητικότητα, στη νόηση και στην ανεξάρτητη διαβίωση και την ανάληψη δραστηριοτήτων, όπως το ντύσιμο. Συνολικά, 61 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποια μορφή αναπηρίας.
Παρά τις πρόσθετες προκλήσεις στην καθημερινή ζωή, μεγάλο μέρος αυτού του πληθυσμού μπορεί να εργαστεί – και το επιθυμεί. Πολλοί όμως αντιμετωπίζουν προκλήσεις στις προσπάθειές τους. Το 2022, μόνο το 21,3% του πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία απασχολούνταν, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.
Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ποσοστό απασχόλησης αυτού του πληθυσμού παραμένει χαμηλό και το τι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για να διασφαλίσουν ότι είναι δίκαιοι στην διαδικασία προσλήψεων.
Προκατάληψη
Υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι για τους οποίους τόσο λίγα άτομα με αναπηρία είναι ενεργά στο εργατικό δυναμικό. Πρώτον, ο πληθυσμός αυτός αντιμετωπίζει διάφορες προκαταλήψεις που εμποδίζουν τους εργοδότες να τους προσλάβουν.
«Υπάρχει αυτή η προκατάληψη που πολλοί από εμάς έχουμε και είναι εν πολλοίς ασυνείδητη, ότι κάποιος που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο δεν μπορεί να κάνει μια δουλειά εξίσου καλά με κάποιον που δεν χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο», υποστηρίζει η Τζέσικα Τούμαν, υπεύθυνη της Voya Cares, ενός προγράμματος της εταιρείας χρηματοοικονομικού προγραμματισμού Voya Financial που είναι αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία.
Στην πραγματικότητα, «μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αναπηρία είναι στην πραγματικότητα πιο πιστά», λέει η ίδια. «Είναι εξίσου παραγωγικοί, αν όχι περισσότερο, και έχουν πολύ μικρότερη εναλλαγή στους ρόλους τους», προσθέτει.
Κατά μέσο όρο, οι εταιρείες των οποίων το εργατικό δυναμικό απασχολούσε άτομα με αναπηρίες είχαν έσοδα 28% υψηλότερα συγκριτικά με εκείνες που δεν απασχολούσαν, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 της εταιρείας πληροφορικής και συμβούλων Accenture.
Η παρανόηση του κόστους
Ενώ εξετάζουν τους υποψηφίους, οι εργοδότες μπορεί να υποθέσουν ότι η απασχόληση ατόμων με αναπηρία θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά.
«Τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης, τα οπτικά βοηθήματα, τα ακουστικά βοηθήματα, ένα όρθιο γραφείο», αναφέρει η Τούμαν, «όλα αυτά τα πράγματα είναι αυτό που αποκαλούμε εύλογες προσαρμογές. Μια παρανόηση είναι ότι αυτές οι διευκολύνσεις είναι πραγματικά δαπανηρές και οι εργοδότες μπορεί να αποθαρρυνθούν από αυτό».
Στην πραγματικότητα, οι διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρία συνήθως κοστίζουν μόλις 500 δολάρια, σύμφωνα με την Society for Human Resource Management. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρό για τους περισσότερους εργοδότες», ισχυρίζεται η Τούμαν, η οποία προσθέτει ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους «έρχονται στην πραγματικότητα στον χώρο εργασίας με τον δικό τους βοηθητικό εξοπλισμό».
Εταιρική κουλτούρα
Οι εταιρείες μπορούν να διαθέσουν πόρους για να διασφαλίσουν ότι οι πρακτικές τους στον τομέα των ανθρώπινων πόρων είναι δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς. Η σύμβουλος της DEI για το χώρο εργασίας Κιμ Κράουντερ συνιστά τη χρήση του LinkedIn.
«Έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για τις αναπηρίες τους και τον αντίκτυπό τους στην επαγγελματική τους ζωή», επισημαίνει. «Κάντε προσλήψεις από το LinkedIn», προσθέτει.
Η Κράουντερ τονίζει επίσης τη σημασία της διασφάλισης μιας εταιρικής κουλτούρας που θα είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς.
Η Tούμαν από την πλευρά της συνιστά στους εργοδότες να αναζητήσουν βοήθεια για την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία από οργανισμούς όπως το Disability IN και το Job Accommodation Network.
«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια επιλογή, σωστά;» διερωτάται η Κράουντερ σχετικά με τη στάση των εταιρειών απέναντι στη συμμετοχικότητα οποιασδήποτε ομάδας. «Πρόκειται να γίνουμε ένας οργανισμός που δημιουργεί πρόσβαση σε όλους;». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να είναι θετική από όλους τους εργοδότες, τονίζει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος(ΟΤ)