Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στον τομέα της παιδείας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πιο δύσκολο και πολύπλοκο, είναι η Ειδική Εκπαίδευση, για την οποία το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται υπ’ ατμό, ώστε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, μετά και τις δημόσιες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει δώσει όλα τα εφόδια στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατέληξε στις αλλαγές που προωθεί και επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τον Μάιο, ώστε με τη νέα σχολική χρονιά να τις θέσει σε ισχύ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε βγει μπροστά και εξήγγειλε το διάλογο ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης, με στόχο να υπάρξει μετάβαση προς την ενιαία εκπαίδευση. Το γεγονός ότι το εν λόγω θέμα είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης διαφάνηκε και από τις εξαγγελίες του Νίκου Χριστοδουλίδη, την περασμένη Δευτέρα, κατά τις οποίες είχε τονίσει πως «από τον Σεπτέμβριο του 2024 αρχίζει, ως αποτέλεσμα του δομημένου διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη, η υλοποίηση της αναδιοργανωμένης Ειδικής Εκπαίδευσης, δίνοντας ώθηση στην εφαρμογή του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού για μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο».
Αυτό που επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας πριν τον Σεπτέμβριο, αλλά και πριν το καλοκαίρι, είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που γίνονται, ώστε να γίνει το πολυπόθητο πρώτο βήμα προς την μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης. Πάντως, αυτό που τονίζεται είναι ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διάλογος, από τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν κατατεθεί οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων ενώπιον της Αθηνάς Μιχαηλίδου.
Το Υπουργείο Παιδείας, αφού μελέτησε τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων, προχώρησε στο επόμενο βήμα, που ήταν η αποκωδικοποίηση των θεμάτων που έθεσαν οι φορείς ενώπιον του, ώστε να καταλήξει στις δράσεις, στις οποίες θα προχωρήσει.
Οι αλλαγές στο θέμα των συνοδών
Το πρώτο κεφάλαιο που θα ανοίξει το Υπουργείο Παιδείας και θέλει να πετύχει αλλαγές πριν την λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είναι το μεγάλο ζήτημα των συνοδών. Ένα θέμα που έχει καταντήσει ο μόνιμος πονοκέφαλος και η καυτή πατάτα για το Υπουργείο, αφού προκαλεί συνεχώς προβλήματα, παρά τις προθέσεις που υπάρχουν για επίλυση. Προς αυτό το σκοπό, για να βρεθεί η μόνιμη λύση, το Υπουργείο Παιδείας θέλει να προχωρήσει σε έγκαιρη καταγραφή των αναγκών, ώστε να γίνει ο προγραμματισμός και οι τοποθετήσεις πριν την έναρξη της σχολικής χρόνιας.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, καθώς κάθε χρόνο γίνεται η ίδια αναφορά, όμως κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα και στο τέλος τα παιδιά μένουν στο σπίτι για αρκετές εβδομάδες, επειδή δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη που χρειάζονται για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας ζητά και τη στήριξη των γονέων, στην άμεση καταβολή των αιτήσεων και των αποδεικτικών, για να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Με τις αλλαγές που προωθούνται, το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ένα μητρώο, όπου θα υπάρχουν τα αποδεικτικά έγγραφα για τα παιδιά που αιτούνται συνοδό, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής ανάγκη για καταβολή τους, κάθε φορά που οι γονείς προβαίνουν σε αίτηση. Με αυτό τον τρόπο, οι Επαρχιακές Επιτροπές, που είναι οι αρμόδιες για να παρέχουν συνοδούς στα παιδιά, θα λαμβάνουν αποφάσεις συντομότερα.
Έρχεται διαφοροποιημένο υλικό
Το δεύτερο ζήτημα, που θέλει να αλλάξει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας, αφορά στην παροχή διαφοροποιημένου υλικού στα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης, που βρίσκονται στις γενικές τάξεις. Ένα αίτημα των γονιών των παιδιών με αναπηρίες, για το οποίο υπήρξε και τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού και παρά τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Υπουργείο, υπήρχαν περιπτώσεις που δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποκλεισμός των παιδιών.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει κατέλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσει το δικό της υλικό, ενώ εκπονείται και υλικό από την Κύπρο, ώστε οι εκπαιδευτικοί σε Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, να είναι σε θέση να βοηθούν τα παιδιά που χρειάζονται αυτό το υλικό. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως διαφοροποιημένο υλικό είναι και τα ειδικά λογισμικά που χρησιμοποιούνται από κάποια παιδιά και έχει αποφασιστεί να δοθεί ειδική έμφαση, για να υπάρξει εκσυγχρονισμός.
Αυτά τα δύο κεφάλαια είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θέλει μέχρι τον Μάιο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και αμέσως μετά να ανοίξει ο διάλογος για το μεγάλο θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας.
Πηγή: reporter.com.cy