Έξι μήνες σε αναμονή οι ανάπηροι - AbleBook

Έξι μήνες σε αναμονή οι ανάπηροι

Χωρίς τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουν να διάγουν μια όσο το δυνατό πιο φυσιολογική ζωή μένουν για μήνες άνθρωποι με αναπηρίες. Κάποιοι μάλιστα, οι οποίοι βρίσκονται σε εξειδικευμένα κέντρα, ολοκληρώνουν το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης τους αλλά αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επειδή, το αρμόδιο κρατικό τμήμα χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση έξι μήνες για να εγκρίνει την αίτηση τους για παραχώρηση των κατάλληλων για τους ίδιους βοηθημάτων.

Τα παραδείγματα πολλά, ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιο τεχνικών μέσων, του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, είναι αυτή τη στιγμή το σχέδιο με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Ο χρόνος αναμονής φθάνει τους έξι μήνες, το τμήμα δέχεται περίπου 200 αιτήσεις κάθε μήνα και οι αρμόδιοι λειτουργοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα ή σε εύλογο χρονικό διάστημα στις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών λόγω υποστελέχωσης».

Οι αιτήσεις που υποβάλλονται, αφορούν άτομα «που χρειάζονται για παράδειγμα τροχοκαθίσματα για το μπάνιο, ειδικά μαξιλάρια για την πρόληψη των κατακλίσεων, στρώματα για τις κατακλίσεις, ηλεκτροκίνητα κρεβάτια κλπ. Ένα άτομο με αναπηρία, για να εξασφαλίσει μια καλή, υπό τις περιστάσεις, ποιότητα ζωής χρειάζεται αυτά τα βοηθήματα και σίγουρα το κόστος τους είναι τέτοιο που δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα αγοράσει πληρώνοντας από την τσέπη του. Για τα άτομα με αναπηρία αυτά είναι μέσα τα οποία τους επιτρέπουν να ζουν στο σπίτι τους και όχι κάπου άλλου».

Ως ΟΠΑΚ, πρόσθεσε, «είμαστε πολύ καλοί γνώστες της κατάστασης που σήμερα επικρατεί. Πρόσφατα είχε δει το φως της δημοσιότητας περίπτωση παιδιού με καρκίνο το οποίο υπέβαλε αίτημα για να εξασφαλίσει ένα τέτοιο βοήθημα, το παιδί δυστυχώς κατέληξε και η αίτηση του δεν είχε εγκριθεί. Ούτε καν τέτοια περιστατικά δεν φαίνεται να συγκινούν ορισμένους τεχνοκράτες σε κάποια Υπουργεία. Η σωστή στελέχωση κρατικών τμημάτων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης».

Για αυτό το λόγο, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «το αρμόδιο τμήμα του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα.  Και δεν μιλάμε για υψηλόμισθους δημόσιους υπάλληλους. Χρειάζεται να προσληφθούν χαμηλόμισθοι οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της αξιολόγησης και προώθησης των αιτήσεων των ατόμων με αναπηρίες».

«Θεωρώ απαράδεκτο να πρέπει να υποχρεώνεται να βγαίνει στα ΜΜΕ ο κάθε πολίτης, να λέει το πρόβλημα και την ταλαιπωρία του για να τρέξουμε να του δώσουμε αυτό που χρειάζεται» είπε ο κ. Λαμπριανίδης και πρόσθεσε, «έχουμε για άλλη μια φορά ενημερωθεί ότι το αίτημα του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για έγκριση θέσεων έχει απορριφθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις των ατόμων που χρειάζονται αυτά τα τεχνικά μέσα θα συνεχίζουν να στοιβάζονται ανά εξάμηνο. Εμείς αναμένουμε από την Κυβέρνηση ότι θα δώσει το μήνυμα σε αυτούς που χειρίζονται κάποια πράγματα, πως εκεί και όπου η αρμοδιότητα έχει να κάνει με την υγεία, την κοινωνική ενσωμάτωση και την ευημερία των πολιτών, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα. Επίσης είναι άδικο να δαιμονοποιούνται κυβερνητικά τμήματα που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν σύντομα τις εργασίες τους επειδή είναι υποστελεχωμένα, με ευθύνη άλλων τμημάτων».

Πηγή: Φilenews

Recent Posts

This site is registered on wpml.org as a development site.