Η Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας στο πλευρό των αυτιστικών ατόμων
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας (ΕΟΚΝΑ) γιόρτασε τον Παγκόσμιο Μήνα Αυτισμού με μια ειδική εκδήλωση, που στόχο είχε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της κοινής γνώμης σχετικά με την πάθηση, να αναδείξει τη συνεισφορά των αυτιστικών ατόμων στην ευρύτερη κοινότητα και να ενθαρρύνει περισσότερες πολυπολιτισμικές κοινότητες να συμμετάσχουν στη συζήτηση.
Η εκδήλωση με θέμα: «Ένα φάσμα δυνατοτήτων» πραγματοποιήθηκε συμβολικά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κοινότητας την Τετάρτη 3 Απριλίου, μία ημέρα μετά την 17η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, όταν η Εργατική Κυβέρνηση Malinauskas εγκαινίασε τον πρώτο Χάρτη Ένταξης Αυτισμού της Πολιτείας.
Ομιλήτριες ήταν η πρώτη βοηθός υπουργός Αυτισμού της χώρας, Emily Bourke, η πρόεδρος και ιδρύτρια του Gold Foundation, Angela Pangallo OAM και η Νο 2 στην Αυστραλία και Νο 5 στον κόσμο τενίστρια με νοητική υστέρηση, Ανδριάνα Πετράκη.
«Είμαι πολύ περήφανος για όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση. Είναι σημαντικό ως ένας από τους παλαιότερους πολυπολιτισμικούς οργανισμούς της πολιτείας να διαδραματίσουμε το ρόλο μας συμβάλλοντας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, στην άρση των εμποδίων και στην προώθηση της αποδοχής και της ένταξης των αυτιστικών ατόμων, των φροντιστών και των οικογενειών τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Παναγιώτης Γκόνης.
«Μέσω της εκπαίδευσης και του διαλόγου, μπορούμε να κατανοήσουμε τον αυτισμό σε κοινότητες όπως η δική μας και να μειώσουμε το στίγμα και τις παρανοήσεις που σχετίζονται με αυτόν», υπογράμμισε ο κ. Γκόνης.
Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, εκτιμάται ότι 3,2% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό στην Αυστραλία ενώ η ποιότητα ζωής των αυτιστικών Αυστραλών είναι από τις χαμηλότερες στην αυστραλιανή κοινωνία.
«Ο αυτισμός είναι η μεγαλύτερη πρωτογενής ομάδα αναπηρίας στο NDIS και η Νότια Αυστραλία βρίσκεται πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, με το 41% των συμμετεχόντων στο NDIS της Νότιας Αυστραλίας να είναι αυτιστικοί», δήλωσε η βοηθός υπουργός για τον αυτισμό, Emily Bourke.
«Πολλοί αναρωτιούνται γιατί χρειαζόμαστε έναν βοηθό υπουργό για τον αυτισμό -και είναι κάτι μοναδικό. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στον κόσμο που έχει αυτή τη θέση. Είναι επειδή αν απογοητεύσουμε τη μεγαλύτερη ομάδα αναπηρίας στην κοινότητά μας, τότε απογοητεύουμε κάθε ομάδα αναπηρίας».
Συγκίνηση προκάλεσε η πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Gold Foundation, Angela Pangallo OAM, όταν μοιράστηκε την ιστορία του γιου της, Connor, ο οποίος διαγνώστηκε με σύνδρομο Asperger πριν από δεκαπέντε χρόνια και πώς οι δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μετά από αυτή τη διάγνωση και ιδιαίτερα χωρίς διαθέσιμη υποστήριξη, την ενέπνευσαν να «δώσει στα παιδιά μια ευκαιρία» και να βοηθήσει άλλες οικογένειες.
Στην ομιλία της και μετά από λίγα λόγια του δημάρχου της πόλης West Torrens, Michael Coxon, η κα Pangallo έκανε ειδική αναφορά στο πώς ο αείμνηστος πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, Βασίλης Γκόνης, τον οποίο αποκάλεσε «πρωτοπόρο και οραματιστή», βοήθησε την οργάνωση να βρει μια νέα στέγη στο κοινοτικό κέντρο Camden Park.
«Είναι τεράστιο προνόμιο να κάνουμε αυτό το έργο για την κοινότητα του αυτισμού και η ιδιαίτερη τιμή είναι που το κάνουμε με την υποστήριξη της ΕΟΚΝΑ. Μεγάλωσα στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα και οι γονείς μου ήταν μέρος της από την ίδρυσή της. Αυτό δίνει περισσότερο νόημα και σκοπό», δήλωσε η κ. Pangallo.
Στην συγκινητική και εμπνευσμένη παρουσίασή της, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τένις της Αυστραλίας Ανδριάνα Πετράκη είπε ότι ως αυτιστικό άτομο έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά διατηρεί μια στάση «θετική και ανθεκτική».
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον και τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν περισσότερο στον αθλητισμό, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στους οργανισμούς», είπε.