Χωρίς βιώσιμη κινητικότητα η Κύπρος: «Ούτε στο περίπτερο δεν μπορώ να πάω» - AbleBook

Χωρίς βιώσιμη κινητικότητα η Κύπρος: «Ούτε στο περίπτερο δεν μπορώ να πάω»

Της Μιράντας Λυσάνδρου

Ακόμα και ένα δεκάχρονο παιδί γνωρίζει ότι το πεζοδρόμιο είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις λέξεις πεζός και δρόμος. Πεζο-δρόμιο… Ο δρόμος του πεζού. Όχι των αυτοκινήτων, αλλιώς θα το λέγαμε χώρο στάθμευσης, όχι των ποδηλάτων, διαφορετικά θα ήταν ποδηλατόδρομος, όχι των σκούτερ, των σκουπιδοτενεκέδων, των δέντρων και άλλων εμποδίων. Είναι ο χώρος του πεζού. Του ανήκει δικαιωματικά. Και δεν έχει κανένας δικαίωμα να του κάνει κατάληψη.

Όλοι παρκάρουμε στα πεζοδρόμια. Ας το παραδεχτούμε. Χωρίς να αισθανόμαστε καν τύψεις. Όπου βεβαίως υπάρχουν και είναι λειτουργικά, είναι δηλαδή κατασκευασμένα με τις σωστές προδιαγραφές. Γιατί και οι τοπικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. Καταλαβαίνεις ότι η δικαιολογία του σταθμεύω για ένα, δήθεν, λεπτό δεν στέκει. Ένα λεπτό εσύ, ένα λεπτό εγώ, και το πεζοδρόμιο είναι μονίμως κατειλημμένο. Αναγκάζοντας τους πεζούς, είτε είναι αρτιμελείς είτε άτομα με κινητικά προβλήματα, να κατέβουν στο δρόμο με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Η παρανομία στη χώρα μας σε σχέση με την κατάληψη των πεζοδρομίων κατάντησε νόρμα, με την ανοχή και την αδράνεια όλων ανεξαιρέτως, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει κανείς για να άρει τα εμπόδια και να επιβάλει την τάξη.

Η εκπομπή Άλφα Ενημέρωση κατέγραψε καρέ καρέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλες τις πόλεις επειδή όλοι εμείς, χωρίς αιδώ, τους κόβουμε την πρόσβαση. Την πρόσβαση όχι μόνο σε ένα δρόμο, όχι μόνο σε ένα χώρο στάθμευσης αναπήρων, αλλά την πρόσβαση στην αυτονομία, στην κοινωνική ενσωμάτωση, στην ισοτιμία και χωρίς υπερβολή στο δικαίωμα της ζωής.

Οι συνάνθρωποί μας με σοβαρές αναπηρίες ανέρχονται σε 15 χιλιάδες. Συνολικά 145 χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο αντιμετωπίζουν από ήπιες μέχρι σοβαρές αναπηρίες. Όλοι αυτοί δεν θέλουν ούτε λόγους παρηγοριάς, ούτε έχουν ανάγκη τον οίκτο μας. Έχουν ανάγκη τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χωρίς εμπόδια για να μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτόνομα. Για να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους χωρίς να κινδυνεύουν, για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να πάνε για να φαγητό με τους φίλους τους χωρίς να νιώσουν διαφορετικοί. Η ισοτιμία είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους η κατοχύρωση του οποίου δική μας ευθύνη.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/horis-biosimi-kinitikotita-i-kypros-oyte-sto-periptero-den-mporo-na-pao

Recent Posts

This site is registered on wpml.org as a development site.