Βελτίωση υποδομών για άτομα με αναπηρίες συζήτησαν Βαφεάδης-Ευαγγέλου με ΚΥΣΟΑ - AbleBook

Βελτίωση υποδομών για άτομα με αναπηρίες συζήτησαν Βαφεάδης-Ευαγγέλου με ΚΥΣΟΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων για τη βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές και στη διακίνηση εντός και εκτός πόλεων των ατόμων με αναπηρίες προέβησαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαριλένα Ευαγγέλου με εκπροσώπους της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), στο Υπουργείο Μεταφορών.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι ακούστηκαν με προσοχή τα προβλήματα τα οποία έχουν κάθε μέρα στους δρόμους, στις πόλεις, και στα χωριά τα άτομα με αναπηρίες και στη διακίνησή τους τόσο εντός όσο και εκτός των πόλεων. «Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική δράση αυτή που έχουμε κάνει σήμερα, θα μας βοηθήσει πολύ να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, τόσο τις παθητικές (τους δρόμους και τα πεζοδρόμια) όσο και τις ενεργητικές (τα μέσα μαζικής μεταφοράς), ούτως ώστε η κοινωνία να γίνει πιο συμπεριληπτική», είπε.

Υπέδειξε ότι θα πρέπει να μπορούν τα μέλη του ΚΥΣΟΑ να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή ζωή και να συνεισφέρουν όσα μπορούν και άξια να συνεισφέρουν. Συνεπώς, συμπλήρωσε, είναι μια δράση που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί, με μια αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων και μια ενημέρωση τόσο του ΚΥΣΟΑ όσο και των Υπουργείων «ούτως ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε περισσότερα και καλύτερα μέτρα».

Ο κ. Βαφεάδης εξήγησε ότι συζητήθηκε η βελτίωση που απαιτείται στις υποδομές για να μπορούν να κινούνται τα άτομα με αναπηρίες με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση και έφερε ως παράδειγμα τη βελτίωση της χρήσης των πεζοδρομίων σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στα πεζοδρόμια εμπόδια που να εμποδίζουν τα άτομα με αναπηρίες να μετακινηθούν. Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο εργασίας, λέγοντας ότι συζητήθηκαν και τρόποι για βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δράσεων ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν γίνει δράσεις, αλλά θα πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα. «Είμαστε εδώ διότι ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να δούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και με άλλα Υπουργεία», είπε από πλευράς της η Υφυπουργός Πρόνοιας.Εξήγησε ότι τα θέματα των ατόμων με αναπηρίες αντιμετωπίζονται ολιστικά από την Κυβέρνηση και για αυτό υπάρχει αγαστή συνεργασία ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες πρακτικές και δράσεις «και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρίες».

Η κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση εκφρασμένη σε ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι είναι προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υποδεικνύοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε». Είπε ακόμα ότι η συνεργασία με την ΚΥΣΟΑ είναι συνεχής, αδιάλειπτη και έχει ξεκινήσει ένας διάλογος «έτσι ώστε να εκσυγχρονίσουμε, να βελτιώσουμε και να προχωρήσουμε σε μια νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά στα άτομα με αναπηρίες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, είπε ότι η συνάντηση έχει ως αποτέλεσμα ένα θετικό κλίμα και ανοίγει προοπτικές για επίλυση πολλών στρεβλώσεων που χρονίζουν στην Κύπρο. «Θεωρούμε ότι τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να ενσωματωθούν με όλους τους τρόπους στην κοινωνία. Να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα τις δημόσιες μεταφορές, να μπορούν να κινούνται σε πεζοδρόμια, στους δρόμους, να μπαίνουν στα κτήρια και πολλά άλλα, χωρίς εμπόδια. Αυτά ασφαλώς στη χώρα μας πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο», είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε και φάνηκε ότι υπάρχει κατανόηση και από τον Υπουργό και από την Υφυπουργό για τα ζητήματά μας και ευελπιστούμε ότι θα βρουν τη λύση τους σε συνεργασία μαζί μας». Αυτό είναι το πιο σημαντικό, συνέχισε, ότι οποιαδήποτε έργα πραγματοποιούνται θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με την ΚΥΣΟΑ και το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες. «Αναμένουμε ένα θεσμικό διάλογο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που μας αφορούν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΡ

Recent Posts

«Ένα φάσμα δυνατοτήτων»

Η Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας στο πλευρό των αυτιστικών ατόμων Για πρώτη φορά στην ιστορία

This site is registered on wpml.org as a development site.