«Έδεσαν αμαξίδιο παιδιού με σχοινί»-Σοβαρές καταγγελίες ενώπιον της Βουλής - AbleBook

«Έδεσαν αμαξίδιο παιδιού με σχοινί»-Σοβαρές καταγγελίες ενώπιον της Βουλής

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Βουλής, αναφορικά με τον τρόπο και τα μέσα μεταφοράς των παιδιών με αναπηρίες, αφού υπήρχαν αναφορές για αναπηρικό αμαξίδιο που δέθηκε με σχοινί, μέσα σε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές από και προς το σχολείο, ενώ η απουσία ξεκάθαρης νομοθεσίας παρουσιάστηκε ως το τέλειο άλλοθι για τις κρατικές υπηρεσίες, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την επιστολή που έλαβε από τον Κώστα Γρουτίδη, στην οποία εξήγησε το μαρτύριο που πέρασε ο γιος του για να πάει στις σχολικές εκδρομές, μαζί με τους συμμαθητές του, την προηγούμενη σχολική χρονιά, άνοιξε το θέμα των παραβιάσεων που γίνονται σε βάρος των παιδιών με αναπηρία, εντός των σχολικών μονάδων.

Σημειώνεται πως ο κ. Γρουτίδης στην επιστολή του ανέφερε πως στην πρώτη σχολική εκδρομή, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα παιδιά είχαν μεταφερθεί με λεωφορείο το οποίο είχε θέση μόνο για ένα αναπηρικό αμαξίδιο, όμως υπήρχαν δύο παιδιά, με αποτέλεσμα να προσδεθεί ο γιος του με λάθος τρόπο και σε ένα απότομο φρενάρισμα, να «ττουμπάρει» με κάθισμα. Όσον αφορά στη δεύτερη σχολική εκδρομή, ο κ. Γρουτίδης δεν άφησε το παιδί του να επιβιβαστεί στο λεωφορείο, αφού δεν υπήρχε θέση για δύο παιδιά, με αποτέλεσμα να το μεταφέρει ο ίδιος στο χώρο της εκδρομής. Ένα χώρο που τελικά δεν ήταν προσβάσιμος.

Το πρόβλημα που υπάρχει με τις μεταφορές των παιδιών με αναπηρία, ανέδειξαν και οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ, Χρίστου Αυγουστίνου, ο οποίος υπέδειξε πως στην οργάνωση υπήρξαν άλλες δύο καταγγελίες. Μάλιστα, η μία εξ αυτών έκανε αναφορά ότι έδεσαν το αμαξίδιο παιδιού με σχοινί, αντί με την ζώνη που έπρεπε και το παιδί έβλεπε προς τα πίσω, αντί προς τα μπροστά, όπως όλα τα παιδιά. Και αυτό δεν αφορούσε σε εκδρομή του σχολείου, αλλά σε διαδρομή από το σπίτι του παιδιού προς το σχολείο. «Η εταιρεία που ανέλαβε μεταφορά μαθητών ειδικού σχολείου, δεν ήξερε πώς να μεταφέρει παιδί ΑμεΑ και πώς να δέσει το μαθητή, δεν είχε ούτε τις προδιαγραφές. Εμείς καταγγείλαμε το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας, έγινε έρευνα και πήγε το θέμα στο ΤΟΜ και λάβαμε απάντηση ότι μετά από έρευνα που προέβησαν, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν υπάρχουν προδιαγραφές για να τους δέσουν».

Ο κ. Αυγουστίνος κάκισε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία, που να διέπει τα συγκεκριμένα θέματα και απευθύνθηκε προς τη Βουλή, τονίζοντας πως είναι η ώρα των αποφάσεων και χρειάζονται πρωτοβουλίες.

Από πλευράς της, η πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, στη δική της τοποθέτηση ανέφερε πως το θέμα έπρεπε να συζητείται εδώ και χρόνια και εξήγησε πως η πρώτη παραβίαση απέναντι σε αυτά τα παιδιά είναι η παραβίαση στο να μπουν στην εκπαίδευση, αφού όπως σημείωσε, καλούνται αυτά τα παιδιά σε αξιολόγηση, για να αποφασίσουν τρίτοι, χωρίς την άποψη των παιδιών και των οικογενειών τους, αν θα μπουν σε γενική τάξη ή όχι. «Απαγορεύουν την είσοδο στις τάξεις και το αφήνουμε να γίνεται, επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία. Μετά, οι γονείς αποθαρρύνονται από το να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία, επειδή τους λένε ότι θα τα κοροϊδεύουν, ότι δεν υπάρχουν εξεταστικά δοκίμια και εμείς τους αφήνουμε να τους εκφοβίζουν».

Όσον αφορά στα θέματα με τα λεωφορεία, η κα. Πιτσιάλη σημείωσε πως είναι χρόνια, ενώ το 2017, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μορφάκη Σολομωνίδη, είχε εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα για προσβάσιμα λεωφορεία, επειδή δεν υπήρχαν λεωφορεία για να καλυφτούν οι ανάγκες και πλήρωναν οι γονείς. Έτσι, όπως υπέδειξε, η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά είχε αναφέρει πως ήταν στη διάθεση των σχολείων να προσφέρει λεωφορεία για τα παιδιά ΑμεΑ και για δύο χρόνια, που εφαρμοζόταν πιλοτικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα και υπήρξε αρκετά μεγάλο όφελος. «Έμπαιναν όλοι οι μαθητές μαζί σε μεγάλα λεωφορεία. Δεν θέλουμε να μπαίνουν τα παιδιά σε μικρά λεωφορεία, αλλά σε μεγάλα. Το πρόγραμμα σταμάτησε και δεν προχώρησε. Να μας πει το Υπουργείο Παιδείας για ποιο λόγο σταμάτησε. Πρέπει να γνωρίζουν οι διευθύνσεις των σχολείων ότι συνεργάζονται με εταιρείες που είναι προσβάσιμες. Υπάρχουν δύο νομοθεσίες και πάντα θα τρέχουμε για να κλείνουμε τρύπες. Εμείς το έχουμε δηλώσει, εδώ και πέντε χρόνια, ότι πρέπει να υπάρχει μία νομοθεσία για την ενιαία εκπαίδευση».

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, σημείωσε πως υπέβαλαν υπόμνημα για τις ανισότητες που υφίστανται τα παιδιά με αναπηρίες σε όλους τους τομείς και υπογράμμισε πως υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να είναι προσβάσιμα, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά. «Οι προδιαγραφές υπάρχουν και υπάρχουν και οι προδιαγραφές της ΕΕ. Η άρνηση να δεχθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι υπάρχουν τρόποι να επιλυθούν δεν θα βοηθήσει. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα είχαμε 70 παράπονα. Υπήρχε περίπτωση που σε ένα παιδί δεν του ενέκριναν ράμπα για να μπει στο σπίτι του και το Δικαστήριο το δικαίωσε αυτό το παιδί. Υπάρχουν καταγγελίες για μεταφορά παιδιών, στην Πάφο άφησαν παιδιά με αυτισμό στο σχολείο και δεν τα πήραν εκδρομή».

Η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών

Στα όσα κατήγγειλε ο κ. Γρουτίδης απάντησε ο Προιστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών και Ανώτερος Λειτουργός Δημόσιων Μεταφορών, του Υπουργείου Μεταφορών, Ανδρέας Νικηφόρου, που υπογράμμισε πως ήταν η πρώτη φορά που άκουσε τα όσα ανέφερε ο κ. Γρουτίδης και ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για εκδρομή του σχολείου και όχι μεταφορά με τις δημόσιες συγκοινωνίες. «Μιλούμε για ιδιωτική εταιρεία, που προβαίνει σε σύμβαση με το σχολείο και το διευθυντή. Αντιλαμβανόμενοι ότι το όχημα ήταν νόμιμο, είχε ΜΟΤ. Το όχημα ήταν κατάλληλο, αλλά δεν είχε έξτρα θέση για να μπει το δεύτερο αμαξίδιο».

Ο κ. Νικηφόρου επεσήμανε πως η Διεύθυνση του σχολείου, κατά τη διάρκεια της σύναψης της σύμβασης, θα έπρεπε να ζητήσει όχημα με δεύτερη θέση, ή να ζητήσει δεύτερο όχημα, ενώ σημείωσε πως ήταν ευθύνη της Διεύθυνσης του σχολείου να καταγραφούν οι ανάγκες. Στη συνέχεια, ο κ. Νικηφόρου αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που έγινε, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Υπουργείο Μεταφορών, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί ένας κατάλογος με τα βασικά έντυπα ασφαλείας που πρέπει να έχουν οι εταιρείες για τα λεωφορεία.

Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών και γονιών

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, επεσήμανε πως οι προσφορές ζητούνται από τη διεύθυνση του σχολείου στην αρχή της σχολικής χρονιάς, λαμβάνοντας σωστά τις ανάγκες της κάθε μονάδας, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν ειδικά λεωφορεία για μεταφορά σε εκδρομές. Για την ευθύνη των Διευθύνσεων, ο κ. Ταλιαδώρος υπέδειξε πως δεν έχουν τις προδιαγραφές για τα οχήματα, αλλά μόνο τις εταιρείες και λαμβάνουν προσφορές.

«Παλιά τον έλεγχο τον έκανε η Αστυνομία και πλέον την ευθύνη έχουν τα σχολεία. Τι ελέγχουν τα σχολεία; Αν έχουν άδεια, αν έχουν περάσει έλεγχο, αν έχουν ασφάλεια».

Από πλευράς της, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, υπέδειξε πως στην αρχή της σχολικής χρονιάς γίνονται επαφές με τις εταιρείες λεωφορείων, για να βρεθεί η καλύτερη περίπτωση και υπέδειξε πως ενημερώνεται η εταιρεία για την περίπτωση που υπάρχουν παιδιά ΑμεΑ. Όσον αφορά στις προδιαγραφές και τα κριτήρια, η απάντησή της ήταν έντονη.

«Εμάς το πτυχίο μας γράφει “δάσκαλος/δασκάλα”, δεν γράφουν μηχανικός, αστυνομικός. Δεν είναι ευθύνη δική μας να ελέγχουμε τα οχήματα, δεν έχουμε τις γνώσεις».

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, σημείωσε πως η θέση τους είναι πάγια. «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ίσο για όλα τα παιδιά και πρέπει το κράτος να το παρέχει».

Όσον αφορά στα λεωφορεία, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τα σχολικά λεωφορεία, για να μπορεί να υπάρχει μία τάξη, ενώ αναφερόμενος στη σύσκεψη που υπήρχε στο Υπουργείο Μεταφορών, τόνισε πως πρέπει να γίνει ο κατάλογος άμεσα, για να γνωρίζουν τα σχολεία τι πρέπει να ζητούν από τις εταιρείες.

Πηγή: Reporter

Recent Posts

«Ένα φάσμα δυνατοτήτων»

Η Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας στο πλευρό των αυτιστικών ατόμων Για πρώτη φορά στην ιστορία

This site is registered on wpml.org as a development site.