Έκοψαν την επιδότηση για επεμβάσεις σε παιδιά στο εξωτερικό

Επείγουσα έκκληση στον υπουργό Υγείας από τους οργανωμένους ασθενείς. Η απόρριψη αιτημάτων για αποστολή παιδιών με εγκεφαλική παράλυση στο εξωτερικό για εξειδικευμένες επεμβάσεις, οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, ταλαιπωρία και εν τέλει σε επιπρόσθετο κόστος για το κράτος αλλά και για το Ταμείο του ΓεΣΥ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, οι γονείς μετά την απόρριψη του αιτήματος τους από το υπουργείο Υγείας, προχωρούν στη σύναψη δανείων προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα για την υγεία του παιδιού τους.  

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενημερώνοντας τον για την κατάσταση και απαιτώντας ταυτόχρονα όπως τα λιγοστά παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένων θεραπειών, αποστέλλονται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, όπως γινόταν μέχρι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, μέσω του τομέα επιδότησης ασθενών του υπουργείου Υγείας.

«Αναφερόμαστε στο πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά παιδιά με σπάνιες και σοβαρές αναπηρίες και άλλα σπάνια σύνδρομα/προβλήματα υγείας τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις», αναφέρει στην επιστολή της η ΟΣΑΚ και προσθέτει: «η πρακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, ήταν τα παιδιά αυτά να αποστέλνονται στο εξωτερικό, σε εξειδικευμένα κέντρα με τα οποία το υπουργείο υγείας έχει συνάψει σχετική συμφωνία μέσω του τομέα επιδότησης ασθενών. Δυστυχώς, μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το υπουργείο Υγείας, απορρίπτει το αίτημα των γονέων για αποστολή των παιδιών τους σε εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό, λαμβάνοντας ενημέρωση ότι η εγχείρηση, για την οποία οι γονείς έχουν αιτηθεί επιδότησης, πραγματοποιείται στα πλαίσια του ΓεΣΥ».

Τα περιστατικά αυτού του είδους που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, είναι πάρα πολύ λίγα σε αριθμό, προσθέτει η ΟΣΑΚ, υποδεικνύοντας ότι για το λόγο αυτό, δεν είναι δυνατό να υπάρχει και  δεν υπάρχει η απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία». «Επανειλημμένα έχουμε τονίσει και μέσω επιστολής μας προς τον ΟΑΥ ότι δεν μπορούν όλοι οι γιατροί να θεωρούνται ειδικοί σε όλα, και ούτε διαθέτουν όλοι την ίδια εξειδίκευση. Για τη διενέργεια σοβαρών εγχειρήσεων οι οποίες αφορούν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και άλλες σοβαρές σπάνιες παθήσεις, απαιτείται η ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση», αναφέρουν.

Όπως επισημαίνουν οι οργανωμένοι ασθενείς, «σε περίπτωση που διενεργούνται σοβαρές επεμβάσεις από μη εξειδικευμένους γιατρούς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης και σοβαρών επιπλοκών στους ήδη ταλαιπωρημένους ασθενείς αλλά και επιπρόσθετες δαπάνες στο σύστημα», και προσθέτουν απευθυνόμενοι στον υπουργό Υγείας: «Αντιλαμβάνεστε ότι κανένας γονιός δεν μπορεί να αφήσει το παιδί του έρμαιο ανειδίκευτων γιατρών. Για αυτό, αρκετοί γονείς έχουν αναγκαστεί να πάρουν δάνειο για να μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό, σε εξειδικευμένα κέντρα. Άλλοι οι οποίοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα επιλογής, παρέμειναν στην Κύπρο, όπου και υποβλήθηκε το παιδί τους σε επέμβαση σε νοσηλευτήρια τα οποία δεν διέθεταν την εμπειρία που απαιτείται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και κατά τη μετεγχειρητική αποκατάσταση».

Αυτό, συνεχίζει η ΟΣΑΚ στην επιστολή της, έχει ως αποτέλεσμα, «αρκετοί γονείς (και είμαστε σε θέση να σας παραθέσουμε με τη δική τους έγκριση τα στοιχεία τους), να δηλώνουν ότι η επέμβαση ήταν ανεπιτυχής με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας τελικά να καταλήξει να στείλει το παιδί στο εξωτερικό, προκειμένου να διορθωθεί η ζημιά η οποία προκλήθηκε».

Καταλήγοντας στην επιστολή της η ΟΣΑΚ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση τα παιδιά δεν μπορούν να αφεθούν να είναι πειραματόζωα κανενός και καλεί τον υπουργό Υγείας να  επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και να εγκρίνει το αίτημα των οργανωμένων ασθενών.  «Είναι γεγονός ότι τέτοιες σοβαρές επεμβάσεις δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο. Δεν αρκεί όμως ούτε και ο εξειδικευμένος χειρουργός να έρθει στην Κύπρο για τη διενέργεια τους, δεδομένου ότι αυτές, απαιτούν την παρουσία μιας ολόκληρης ομάδας ειδικών».  Εξάλλου, «στις πλείστες περιπτώσεις, πρόκειται για λιποβαρή παιδιά τα οποία δεν έχουν λεκτική επικοινωνία για τα οποία χρειάζεται μετεγχειρητική αποκατάσταση (ειδική σίτιση και κρεβάτια τα οποία δεν υπάρχουν στην Κύπρο κα.)».

Πηγή: philenews.com