Ήταν πολύ όμορφη για να είναι ανάπηρη, ενώ έστειλαν κωφό να δουλέψει τηλεφωνητής

Σωρεία καταγγελιών για τη δράση ιατρικών συμβουλίων που καλούνται να γνωματεύσουν εάν ένα ανάπηρο άτομο είναι δικαιούχος κρατικών επιδομάτων ή βοηθημάτων, υπέβαλε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χριστάκης Νικολαϊδης. Αφορμή αποτέλεσε η υπόθεση 25χρονου ανάπηρου με προσθετικό μέλος, ο οποίος εξετάστηκε δύο φορές από ιατροσυμβούλιο που αποφάσισε την αποκοπή του επιδόματος ύψους 350 ευρώ που λάμβανε από την ηλικία των τριών ετών. Ο κύριος Νικολαϊδης έκανε λόγο για εξευτελιστικές μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόζονται από τα ιατροσυμβούλια έναντι αναπήρων. 

“Τον περασμένο Ιανουάριο ηλικιωμένο σε τροχοκάθισμα τον βαστούσαν τρία άτομα για να τον στήσουν όρθιο και προσπάθησαν να αποδείξουν ότι κινεί το πόδι του για να τον απορρίψουν. Άτομο με τετραπληγία άνοιξαν το χέρι του και προσπάθησαν να του βάλουν κάτι μέσα για να το πιάσει. Στη σπαστική τετραπληγία το άτομο μπορεί να καταφέρει να πίάσει κάτι, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί επειδή κλείνει το χέρι του. Ή μπορεί να βάλουν ένα ποτήρι στο χέρι του.”
Ο κύριος Νικολαϊδης υπέδειξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται συλλογικές διαμαρτυρίες για να εγκριθεί κάποιο άτομο από ιατροσυμβούλιο, ενώ στις επανεξετάσεις επαναλαμβάνονται παρόμοιες τακτικές από τα μέλη.

“Αυτές οι καταγγελίες είναι υπόψην και της νυν και της τέως Επιτρόπου Διοικήσεως που έχουν κάνει εκθέσεις, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν γιατί οι προκαταλήψεις είναι εκεί, τα στερεότυπα είναι εκεί και δεν θεσμοθετούνται αρχές για να αντιμετωπιστούν.”
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων εξέφρασε επίσης διαφωνία στην προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να ποσοστοποιήσει νομοθετικά τις αναπηρίες, ώστε να εργοδοτούνται ανάπηρα άτομα.

“Ξέρετε, τι λένε σε άτομα κωφά; “Τι θέλεις εσύ τόσο όμορφη κοπέλα να αναγνωριστείς ως ανάπηρη;” “Μα αφού είμαι ανάπηρη” τους λέει και “θέλω να εργαστώ, υπάρχει μια νομοθεσία που θέλω να την αξιοποιήσω.” Και αυτό το είπαν σε δύο κωφές κοπέλες. Ξέρετε τι είπαν σε άλλο άτομο κωφό; Γιατί δεν πάνε να εργαστείς ως τηλεφωνητής; Αυτό δείχνει πλήρη άγνοια”
Ο κύριος Νικολαϊδης υποστήριξε ότι οι οδηγίες που δίνονται στα ιατροσυμβούλια είναι να περιορίσουν τα επιδόματα ή να απορρίψουν όσο το δυνατόν περισσότερους

Πηγή: alphanews.live