Ο εργασιακός Γολγοθάς των ατόμων με αναπηρίες δεν έχει τελειωμό.

Έχουμε καταντήσει γλαφυροί που θίγουμε για ακόμη μια φορά το θέμα της εργοδότησης των ατόμων με αναπηρίες, αυτή την φορά γίνετε κρούση στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Αυτό το υπουργείο ως ύστατο μέλημα του να προάγει την ισότητα στην κοινωνία τόσο μάλλον και την ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρίες παρέχοντας τους τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο σε όλους τους τομείς.

Αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που είναι κράτος δικαίου, στην Κύπρο αυτό συμβαίνει μόνο στα λόγια. Δυστυχώς αυτό το υπουργείο αντί να είναι παράδειγμα σε τέτοια ζητήματα, παραγκωνίζει στο περιθώριο τους υποψήφιους καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας με αναπηρία. Είναι ανήκουστο το αρμόδιο υπουργείου να βάζει εμπόδια και να αδιαφορεί όσο αναφορά την εργοδότηση αυτών των ατόμων. Σύμφωνα με τους υποψήφιους καθηγητές παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην παρακολούθηση των επιμορφωτικών μαθημάτων που είναι  υποχρεωμένοι να κάνουν, έτσι ώστε να μην μπορούν να καταθέσουμε το χαρτί ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου προγράμματος μέσα στο απαιτούμενο χρονικό περιθώριο, που συνεπάγεται στο να μην έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν πάει άλλο πια, το ποτήρι της οργής αυτών των ανθρώπων έχει ξεχειλίσει. Ως πότε σε αυτό το κράτος θα υποβαθμίζουμε τα άτομα με αναπηρίες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες;  Μέχρι ποτέ η εύρεση εργασίας για αυτά τα άτομα θα αποτελεί ένας βραχνάς στην ζωή τους; Δεν ψάχνουμε απαντήσεις αλλά έργα που θα λύσουν αυτό το ζήτημα.

Το θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και επιτέλους στις 11/03 θα πάει για ψήφισμα στην Ολομέλεια. Καλούμε όλους τους βουλευτές να δώσουν την αρμόζουσα προσοχή σε αυτό το θέμα. Πάνω από όλα είμαστε όλοι άνθρωποι.

Η επιστολή των Υποψήφιων Καθηγητων Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ειδικού Καταλόγου Ατόμων με αναπηρίες (χωρίς μαθήματα):

Θέμα: Διασφάλιση εγγραφής υποψηφίων ειδικού καταλόγου καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας με αναπηρίες, στους αναθεωρημένους καταλόγους Μαρτίου 2021.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί την ύστατη προσπάθεια να διαφυλάξουμε όχι μόνο τον θεσμό του Νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ), σχετικά με τον κλάδο του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, αλλά και του δικαιώματος εργασίας για άτομα με αναπηρίες. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη απογοήτευσή μας για τον τρόπο αντιμετώπισης από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και την ΕΕΥ, απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Ως χρέος του το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΠΑΝ) όφειλε να τα αγκαλιάσει, ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία.

Η εξέταση που διενεργήθηκε το 2019, για σκοπούς πληρότητας αναγκών του κλάδου, είχε ως επακόλουθο την αναθεώρηση των πινάκων διορισσίμων/διοριστέων για τους καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας (χωρίς μαθήματα) το Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του κλάδου, οι υποψήφιοι καθηγητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν πρόγραμμα επιμορφωτικών μαθημάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείτε με αδικαιολόγητή καθυστέρηση στηριζόμενοι σε διάφορες άτοπες προφάσεις από μέρους των αρμόδιων (ΕΕΥ & ΥΠΠΑΝ). Ωστόσο, μετά από πολλές επιστολές και εκκλήσεις μας καταφέραμε την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο θα ολοκληρωθεί, δυστυχώς, στις 23/3/2021, μετά από την αναθεώρηση των πινάκων από την ΕΕΥ. Αυτό έχει ως συνέπεια να μας στερεί το δικαίωμα για 2η συνεχόμενη χρονιά να ενταχθούμε στους καταλόγους με μαθήματα και ταυτόχρονα καθιστά αδύνατο τον οποιοδήποτε πιθανό διορισμό μας(είτε μόνιμο είτε με σύμβαση).

Ως απόρροια αυτής της κατάστασης, είναι ιδιαίτερη επιβάρυνση ιδιαίτερα εμάς τους υποψήφιους καθηγητές του κλάδου που ανήκουμε στον ειδικό κατάλογο καθηγητών με αναπηρίες. Μηδενίζει οποιαδήποτε πιθανότητα ένταξης μας στο δυναμικό καθηγητών του κλάδου μας.

Με μεγάλη μας λύπη, συνειδητοποιούμε ότι για ακόμα μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος ανίκανο να διασφαλίσει την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες, αλλά και στην εξασφάλιση της ομαλή ένταξή μας σε θέσεις εργασίας στο τομέα μας. Σεβόμενοι πλήρως το νέο σύστημα διορισμού, νομότυπα και αξιοκρατικά, κατέχοντας τα απαραίτητα προσόντα, διεκδικούμε την θέση εργασίας που μας αναλογεί. Οι αρμόδιοι οφείλουν να επιδεικνύουν την απαραίτητη ενσυναίσθηση μπροστά στον καθημερινό Γολγοθά που περνούμε ως άνθρωποι με ορατές και μη αναπηρίες, αλλά και τον αγώνα που δίνουμε για να είμαστε σε θέση να διεκδικούμε μια θέση εργασίας. Κύριο μέλημα θα έπρεπε να ήταν, η ενίσχυση των ΑμεΑ και όχι να συμβάλλουν στον παραγκωνισμό τους.

Με βάση τα πιο πάνω, εφιστάτε η προσοχή των αρμόδιων φορέων στη λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεων, λόγω των στενών χρονοδιαγραμμάτων, που θα διασφαλίζουν την ένταξη των επιτυχόντων του επιμορφωτικού προγράμματος στον ειδικό κατάλογο για άτομα με αναπηρίες Σχεδιασμού και Τεχνολογίας τον Μαρτίου του 2021. Το θέμα μας έχει συζητηθεί αρκετές φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και επιτέλους στις 11/03 θα πάει για ψήφισμα στην Ολομέλεια.! Καλούμε όλους τους υπεύθυνους, αρμόδιους φορείς αλλά και τους παρευρισκόμενους Βουλευτές να έχουν υπόψιν τους ότι η θέση και η ψήφος τους καθορίζει το μέλλον μας και ως κύριο μέλημα τους να έχουν το κοινό καλό. Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες τόσο στην κοινωνία όσο και στην εργασία, θα πρέπει να ενισχυθεί από τους Βουλευτές, ως επίσημοι εκλεγμένοι, αντιπρόσωποι, όλων των πολιτών αυτού του τόπου.

Με εκτίμηση,

Υποψήφιοι Καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ειδικού Καταλόγου Ατόμων με αναπηρίες (χωρίς μαθήματα)