Gugu team η ομάδα που φέρνει στο φως ιστορίες ατόμων με αναπηρία

Σήμερα θα γνωρίσουμε μια αλλιώτικη ομάδα, την  “The GuGu Team” που έχει ως όραμα την ενημέρωση του κόσμου για όλα όσα αφορούν την αναπηρία. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας επιδιώκεται να έρθει στην επιφάνια ο κόσμος της αναπηρίας και να πάψει η ίδια να θεωρείται ταμπού.

Η ομάδα ιδρύθηκε από δύο Ειδικούς Παιδαγωγούς, τον Μιχάλη Παπαδόπουλο από την Κύπρο και τον Σωτήρη Αραμπατζή από τη Θεσσαλονίκη. Ελπίζουν πως η προσπάθειά τους θα περιορίσει έστω και ελάχιστα την άγνοια που έχουμε ως κοινωνία (κυπριακή και ελληνική) για την αναπηρία.

Πίσω από το όνομα της ομάδας κρύβετε μια ιστορία. «Ως συνοδοί ατόμων με αναπηρία σε θερινές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να συνοδεύσουμε τον Γιώργο. Έναν ενήλικα με σύνδρομο Down. Ο Γιώργος, που πλέον δε βρίσκεται στη ζωή, πάντα χαμογελούσε, μας έκανε να νιώθουμε όμορφα, με λίγα λόγια ήταν η ψυχή της παρέας. Κάθε πρωί ο Γιώργος προσπαθούσε να μας ξυπνάει με το χαμόγελο και με τον πιο όμορφο τρόπο, λέγοντάς μας γκούγκου (GuGu) ανοιγοκλείνοντας τις παλάμες των χεριών του σαν χαιρετισμό. Η ονομασία μας λοιπόν, καθώς και όλο το έργο της ομάδας είναι αφιερωμένα στον φίλο μας Γιώργο»

Η βασική αιτία που τους ώθησε να δημιουργήσουν αυτή την ομάδα μου ήταν οι απορίες που οι ίδιοι είχαν γύρω από το θέμα της αναπηρίας. Η καθημερινή τους τριβή με μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με την ιδιότητα τους ως «ειδικοί παιδαγωγοί» και με άτομα με αναπηρία διαφόρων ηλικιών, με την ιδιότητα των συνοδών σε θερινές κατασκηνώσεις, εκτός των άλλων, γεννούσε και κάποιες απορίες στους ίδιους.

Όπως μας έχουν αναφέρει κατά την άποψή τους, ο τίτλος «Ειδικός Παιδαγωγός» δεν είναι απόλυτα ορθός. «Οι μόνοι «ειδικοί» είναι τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και ο περίγυρός τους που ζουν την αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Ακόμη κι αυτοί όμως, γνωρίζουν πολύ καλά «τα του οίκου τους», δηλαδή όλα όσα αφορούν τη δικιά τους αναπηρία, οπότε εάν κάποιος ισχυριστεί πως ξέρει τα πάντα, το πιθανότερο είναι να ψεύδεται…»

Αναμφίβολα, για να μπορέσει κανείς να πετύχει αυτό το εγχείρημα  χρειάζεται να αφιερώσει πολύ χρόνο, χρήματα και κόπο. Έτσι κι οι δυο φίλοι αφιέρωσαν καθημερινά πολλές ώρες και χρήματα, ώστε να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι κάτι που τους αρέσει. Υπήρχαν μεν κάποιες δυσκολίες, κυρίως οι πόροι που χρειάζεται για να εξασφαλίσεις τον εξοπλισμό σου για τις συνεντεύξεις, τα άτομα που θα δεχθούν να σου μιλήσουν και να εκτεθούν στο «γυαλί» κ.ά. Ομολογουμένως, δεν είναι εύκολο να μιλήσει κάποιος και να κοινοποιήσει λεπτομέρειες για τη ζωή του και την καθημερινότητά του.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συνεντεύξεις σε Ελλάδα και Κύπρο, τις οποίες μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει στο κανάλι τους στο Youtube, στη σελίδα τους στο Facebook και στο Instagram. Στο σημείο αυτό, θα παρακαλούσαμε όλους όσους διαβάζουν τη συνέντευξη να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία ακολουθώντας την “The GuGu Team” στα Social Media.

Το 2018 επιχείρησαν και τελικά έφεραν εις πέρας ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα. Έναν υπερμαραθώνιο από την Αθήνα μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, τον AtheNss 550km GuGu Run. Φαντάζεστε πόσο δύσκολη είναι η οργάνωση μίας τέτοιας μεγάλης προσπάθειας. Ο στόχος τους παρέμεινε ο ίδιος με σήμερα, να πάψει η αναπηρία να θεωρείται ταμπού και η κοινωνία μας να αποδεχτεί ως ίσους όλους τους ανάπηρους, χωρίς καμία διάκριση.

Με επιφύλαξη μπορούμε να διατυπώσουμε πως γίνονται σημαντικά βήματα ως προς την αποδοχή αυτών των ατόμων από την κοινωνία. Ο κόσμος ενημερώνεται. Έχουν παρατηρήσει κάποιες διαφορές όσον αφορά τον τρόπο που η κυπριακή κοινωνία αντιμετωπίζει την αναπηρία σε σχέση με την ελληνική και αυτό φαίνεται και από τις συνεντεύξεις που έχουν πραγματοποιήσει. Αν και δεν θεωρούν πως η αποδοχή είναι το πρόβλημα, αλλά η άγνοια. Η ενημέρωση όλων, κυρίως των μικρότερων σε ηλικία ατόμων θα έλυνε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό.

Χωρίς αμφιβολία, αυτό που θα βελτίωνε την καθημερινότητα αυτών των ατόμων, κυρίως εάν μιλάμε και για κάποιες συγκεκριμένες αναπηρίες, είναι η προσβασιμότητα που θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψή της. Παρόλα αυτά, ο σημαντικότερος τομέας που πρέπει να ενισχυθεί και να ασχοληθεί με την αναπηρία (περισσότερο) είναι η Εκπαίδευση. Όπως προαναφέραμε οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα σχηματίσουν την κοινωνία μας στο μέλλον. Αυτούς οφείλουμε να ενημερώσουμε. Μία οργανωμένη και ενημερωμένη κοινωνία σε θέματα αναπηρίας, μόνο καλό θα μπορούσε να προσφέρει.

Η Gugu Team μας αποχαιρετούν με ένα μήνυμα που θα πρέπει όλους να μας επηρεάσει θετικά.

«Ενημέρωση, ενδιαφέρον, κριτική σκέψη!»

Όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το να σέβομαι τον συνάνθρωπό μου, με αναπηρία ή χωρίς, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο, γι’ αυτό όσοι δεν τον κάναμε τόσο καιρό ήρθε η ώρα να το πράξουμε τώρα!

Stay GuGued and enjoy!!!