Το πρώτο ποδήλατο για ΑμεΑ είναι εδώ: ηλεκτρικό και διαθέσιμο σε όλους!

Ήρθε το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Ή μάλλον όχι, γίνεται ακόμη καλύτερο: Ήρθε το πρώτο ηλεκτρικό κοινόχρηστο ποδήλατο για Άτομα με Αναπηρία!

Το σχεδίασε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρία Brainbox και το παρουσίασαν στο κοινό πριν από λίγες μέρες στην Παραλιακή Θεσσαλονίκης, μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Μετά την παρουσίαση, το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών, όπου και θα παραμείνει τον επόμενο 1 χρόνο για να το χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέλος του συνδέσμου, χωρίς καμία επιβάρυνση! Κοινόχρηστο 🙂

‘Αλλο ένα ποδήλατο για ΑμΕΑ θα φτάσει στο Ρέθυμνο της Κρήτης τις επόμενες ημέρες και τον Οκτώβριο ένα τρίτο στο Αγρίνιο!

Πώς ακριβώς λειτουργεί ένα ποδήλατο για ΑμεΑ;

Είναι ένα ποδήλατο για δύο: ο ένας κάνει πεντάλ (ή και όχι, αφού μπορεί να κινηθεί και με μπαταρία) και ο άλλος απολαμβάνει τη βόλτα, άνετα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια (αυτό δυστυχώς δεν είναι δεδομένο για ένα άτομο που αντιμετωπίζει κινητικές δυσκολίες στη χώρα μας) από το αμαξίδιό του.

Ανάλογα με τον φορτιστή που έχει το ποδήλατο, μπορεί να προσφέρει αυτονομία 30 χλμ. (μικρός φορτιστής), 60 χλμ. (μεσαίος φορτιστής, όπως αυτός που διαθέτει το συγκεκριμένο ποδήλατο) και 70-100 χλμ. (μεγάλος φορτιστής). Η φόρτισή του μπορεί να γίνει και σε μία συμβατική οικιακή πρίζα.

Ποδηλατάδα στα χρόνια του κορονοϊού

Το ποδήλατο για ΑμεΑ είναι μία καινοτομία στη χώρα, που ήρθε την κατάλληλη στιγμή: στις μέρες του κορονοϊού, που οι μετακινήσεις γίνονται πιο δύσκολες για όλους, αλλά ειδικά για όσους ζουν με μία αναπηρία.

Γι’ αυτό και όταν ξεκίνησε η καραντίνα, πολλά σπίτια έβγαλαν τα παλιά σκουριασμένα ποδήλατα από μπαλκόνια / υπόγεια / πατάρια. Τα είδαμε όλοι στους άδειους από αυτοκίνητα δρόμους. Ε, λοιπόν το ΑΠΘ, μετά από μήνες εργασιών, έβγαλε ένα ποδήλατο ολοκαίνουργιο, ολόφρεσκο, χρήσιμο για όσους έχουν ανάγκη από πιο ασφαλείς βόλτες, όλες τις μέρες του χρόνου – με ή χωρίς COVID-19. Και μάλιστα τη στιγμή που έπρεπε, δηλαδή αφού παραδόθηκε στους ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης ο νέος ποδηλατόδρομος στη λεωφόρο Νίκης!

Πηγή: hellasdirect.gr