Η μητέρα ενός 13χρονου αγοριού από την Πάφο, παρακαλεί να…το αφήσουν να πραγματοποιήσει τα όνειρά του (βίντεο)

Πρόκειται για ένα γλυκύτατο αγόρι που δεν παύει ποτέ να χαμογελά και ας έχει τόσα προβλήματα.

Ο Μάριος γεννήθηκε πρόωρα με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να έχει κάποια προβλήματα, κυρίως κινητικά. Χρειάστηκε να κάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις στη Κύπρο και στο εξωτερικό αλλά κατάφερε να περπατήσει μετά από θαύμα που συνέβη στην Παναγία της Τήνου.

Οι γονείς του ένιωσαν την ανάγκη να ακουμπήσουν στην «αγκαλιά» της Παναγίας να τους βοηθήσει να περπατήσει ο γιος τους. Προσευχήθηκαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους και όταν επέστρεψαν από το ταξίδι, την επόμενη κιόλας μέρα, ο Μάριος σηκώθηκε από τη σχολική καρέκλα και περπάτησε χωρίς κανένα βοήθημα. Περπατούσε σχεδόν κανονικά και η δασκάλα κατενθουσιασμένη, ειδοποίησε αμέσως τη μητέρα του. Ήταν η πιο όμορφη έκπληξη της ζωής τους!

Ο 13χρονος Μάριος Ξενοφώντος γεννήθηκε στην Πάφο και φέτος τελειώνει το δημοτικό. Λατρεύει τη μουσική, ψέλνει, τραγουδά, παίζει ντραμς και παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής μουσικής. Θέλει να πάει στο Μουσικό Γυμνάσιο Πάφου αλλά δυστυχώς, όσο και αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Δυστυχώς, η μητέρα του, Κατερίνα Ξενοφώντος, απ’ όπου και αν ζήτησε βοήθεια, βρίσκει πόρτες κλειστές…

Η κυρία Κατερίνα Ξενοφώντος από την Πάφο, αναφέρει στο ant1.com.cy:

«Ο Μάριος γεννήθηκε στις 23/9/2006 στην Πάφο και είναι παιδί με κινητικά προβλήματα. Γεννήθηκε πρόωρα και αυτό ήταν η αιτία για όλα τα προβλήματα.

Είχε σοβαρό πρόβλημα με το δεξί του χέρι και πόδι, δεν μπορούσε να τα κινήσει καθόλου. Όλοι μου έλεγαν ότι ο γιος μου δεν θα μπορούσε ποτέ να περπατήσει. Χρειάστηκε να κάνει αρκετά χειρουργεία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Μετά μάλιστα από ένα χειρουργείο που έκανε, μπήκαμε για 3 μήνες σε Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης στην Βουλγαρία. Χρειαζόταν βοηθήματα για να περπατήσει και είχαμε συχνά διάφορες επιπλοκές. Ταλαιπωρήθηκε πολύ ο Μάριος αλλά ποτέ δεν γκρίνιαξε…

Το τάμα στη Μεγαλόχαρη και το θαύμα…

Κάναμε τάμα στην Παναγία της Τήνου και μαζί με τον Μάριο πήγαμε στην Τήνο. Προσευχηθήκαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Βαθιά μέσα μου πίστευα ότι η Παναγία θα έκανε το θαύμα της και ο γιος μου θα περπατούσε άσχετα με όλα όσα μας έλεγαν οι γιατροί.

Με το που γυρίσαμε στην Κύπρο, την επόμενη κιόλας μέρα, πήρα το ομορφότερο τηλεφώνημα της ζωής μου! Η δασκάλα του Μάριου έμεινε άφωνη. Ο γιος μου σηκώθηκε από τη καρέκλα και περπάτησε, βέβαια με δυσκολία αλλά χωρίς κανένα βοήθημα. Από τότε περπατά σχεδόν κανονικά και δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω «ευχαριστώ» στην Μεγαλόχαρη, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή…

Σήμερα ο γιος μου ζει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή και είναι τελειόφοιτος του Δημοτικού σχολείου Αγίου Στέφανου Χλώρακας. Του αρέσει πάρα πολύ η μουσική και παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής μουσικής εδώ και δυο χρόνια. Ψέλνει, τραγουδά και λατρεύει της ψαλμωδίες καθώς και την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.

Το όνειρο του Μάριου και οι κλειστές πόρτες…

Ο Μάριος θέλει να φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο…

Τα τελευταία δύο χρόνια διερευνούμε το ενδεχόμενο της φοίτησής του στο Μουσικό Γυμνάσιο, αφού και ο ίδιος το θέλει πολύ, προσπαθώντας να μάθουμε τα κριτήρια και τις πρόνοιες που υπάρχουν για την συμμετοχή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε αυτά τα προγράμματα. Φοβούμενοι πως στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ένταξή τους, κινηθήκαμε πάνω στο θέμα έγκαιρα, ώστε το Υπουργείο να ανοίξει τις πόρτες του Μουσικού Σχολείου για αυτά τα παιδιά. Ως εκ τούτου στείλαμε επανειλημμένα επιστολές στους αρμοδίους φορείς (Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης Πάφου), χωρίς όμως να λάβουμε καμία απάντηση.

Σε συνάντηση μας στην παρουσίαση των Μουσικών Σχολείων στη Πάφο τον Μάρτιο του 2020, οι υπεύθυνοι Μουσικών Σχολείων του Υπουργείου μας διαβεβαίωσαν ότι θα δουν το θέμα ανθρωπιστικά και ότι είναι πρόθυμοι και θετικοί στο να βοηθηθούν παιδιά με ειδικές ανάγκες που έχουν κλίση στη μουσική. Προέτρεψαν την συμμετοχή του Μάριου στη διαδικασία ακροάσεων στις 26/05/2020 – 27/05/2020 και μας διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι φοίτησης στο Μουσικό Σχολείο καθώς και το ενδεχόμενο της πρόσληψης κατ’ εξαίρεση.

Ο Μάριος έλαβε μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις, όπως προτάθηκε. Στις 01/06/2020 στάλθηκε σε εμάς ο σύνδεσμος του καταλόγου εισαχθέντων, που δεν τον περιλαμβάνει. Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι δεν συνοδευόταν από τις απαραίτητες εξηγήσεις όσο αφορά τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ούτε τους εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης και φοίτησης που προαναφέρθηκαν. Προσπαθώντας να εξαντλήσουμε όλα τα ενδεχόμενα και τις εναλλακτικές λύσεις είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα στην οποία δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις, πέραν του ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση που χρίζει διερεύνησης.

Απορρίφθηκε τελικά η συμμετοχή του Μάριου…

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που απορρίφθηκε η συμμετοχή του: Ελλιπής μουσική ικανότητα ή αδυναμία του συστήματος να παρέχει στήριξη για την περίπτωση του;

Ποιες εναλλακτικές συνθήκες φοίτησης παρέχονται (εάν παρέχονται) και με ποια διαδικασία δύναται να συμμετέχει;

Δεδομένου ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση ατόμου με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες που επιθυμεί την ένταξη του στο Μουσικό Σχολείο και σίγουρα θα παρουσιαστούν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, ποια μέτρα λαμβάνονται ώστε να υπάρχει διαδικασία ένταξης και αυτή να είναι δίκαιη, ξεκάθαρη και διαφανής;

Σας παρακαλούμε δώστε μια ευκαιρία στον Μάριο αλλά και σε όλα τα άλλα παιδιά, μην κόβετε τα φτερά τους. Αξίζουν και αυτά μια ευκαιρία. Αφήστε τα να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, να νιώσουν ευτυχισμένα. Όπως το αξίζει κάθε παιδί εξάλλου».

Πηγή: ant1.com.cy