“Κύριε Νίκαρε, θέλουμε να πάμε πίσω στο σχολείο μας, έχουμε δικαιώματα” (ΒΙΝΤΕΟ)

“ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΑΡΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ”

Είναι η σπαρακτική κραυγή δυο παιδιών με ειδικές ικανότητες τα οποία αποκλείστηκαν από το σχολείο. Σήμερα βρεθήκαμε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας γονέων, συνοδών και παιδιών και μέσα από τα μάτια τους συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος του πόνου που προκάλεσε μια επίσημη απόφαση. Ο μικρός Αλέξανδρος φοιτά στην τρίτη τάξη του δημοτικού και σήμερα έχει κάτι να πει

“Ήθελα να επιστρέψω στο σχολείο. Είπαν μου ότι θα πάω αλλά μια μέρα πριν, την νύχτα έπιασαν τηλέφωνο την μάμα μου και της είπαν ότι δεν μπορώ να πάω. Λυπημένα. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, εκείνη την νύχτα έκλαια ώσπου να κοιμηθώ και ήμουν πολύ στεναχωρημένος.”
Ο μικρός ετοιμάστηκε και είναι σε θέση να γνωρίζει όλους τους κανόνες υγιεινής.

“Να πλένω τα χέρια μου μετά το διάλειμμα και πριν να βάζω αντισηπτικό πολλές φορές, να μη κοντεύω πιο κοντά που δυο μέτρα τα άλλα παιδιά να μην βουρούμε κοντά κοντά και να παίζουμε επειδή μπορεί να αρρωστήσει ο ένας τον άλλο και πολλά άλλα.”
Η εκδήλωση έγινε έξω από το Υπουργείο Παιδείας όπου γονείς, συνοδοί αλλά και παιδιά είχαν την ευκαιρία να πουν τον πόνο τους κατά πρόσωπο στον Υπουργό.

“Εμείς το μόνο που ζητούμε είναι όχι στην διάκριση αυτών των παιδιών.”

“Τα παιδιά δεν είναι άρρωστα. Απλώς είναι παιδιά με αναπηρίες.”

“Σήμερα που επίε το πρωί στο σχολείο επερίμενε και ήταν δακρυσμένο το μωρό. Μπήκε μεσα στο σχολείο είδε ότι είναι άδειες οι τάξεις και ήταν θλυμμένο το μωρό.”

“Μιλώ σας απευθείας εσάς. καταδικάστηκαν τα παιδιά μας να μείνουν στο σπίτι. εσείς έχετε την ευθύνη. εσείς είστε ο υπουργός παιδείας. περιμένει όλη η Κύπρος. Μην με κοροϊδεύεται κύριε Υπουργέ.”

“Με αγνοείτε και με υποτιμάτε κύριε Υπουργέ. με αγνοείτε και με υποτιμάτε κύριε Υπουργέ.”
Σύμφωνα με τον Υπουργό παιδείας, οι πόρτες των ειδικών σχολείων προς το παρόν τουλάχιστον μένουν κλειστές. Πάντως 769 μαθητές της μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους τις επόμενες ημέρες.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ “Πρόκειται για παιδιά τα οποία φοιτούν με συνοδό αλλά δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο να θέτει ερωτήματα ως προς την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Οι συνοδοί των παιδιών αυτών θα τύχουν επιμόρφωσης για να μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά