Κλείδωσαν τα μέτρα στο Προεδρικό-Τι θα ισχύει για τις μάσκες και το καλοκαίρι

Ήρθε η ώρα να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να είναι μηδενικά.

Ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος συμμετέχει στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για οριστικοποίηση της απόφασης για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, είπε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, εκφράζοντας την ελπίδα σήμερα να είναι πιο κάτω από πέντε, που ήταν χθες, και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να φτάσουμε στο μηδέν.

Σύσταση για συνέχιση της χρήσης των μασκών
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έπρεπε να περιμένουμε τα μηδενικά κρούσματα και μετά να χαλαρώσουν τα μέτρα, ο Καθηγητής Πέτρος Καραγιάνης είπε πως με τη χαλάρωση των μέτρων θα γίνει μια πολύ δυνατή σύσταση, ώστε ο κόσμος να συνεχίσει να φοράει μάσκες, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους.

«Με αυτό τον τρόπο», ανέφερε, «θα υπάρξει ένας φραγμός στη μετάδοση του ιού».

Μάσκες και το καλοκαίρι
Εξάλλου, ο κ. Καραγιάννης είπε πως το καλοκαίρι θα πρέπει ο κόσμος να συνεχίσει να φοράει μάσκες, ιδιαίτερα όταν έρχεται σε στενή επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, εκφράζοντας την ευχή ο καλοκαιρινός καιρός να είναι σύμμαχος μας.

Σε σχέση με τη σημερινή σύσκεψη για οριστικοποίησης της απόφασης για χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Καραγιάννης είπε πως η χαλάρωση αναμένεται να επέλθει σε τέσσερα στάδια, ενώ σημείωσε πως η ενεργοποίηση του πλάνου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα αποφασιστεί ανάλογα με το πώς διαμορφώθηκε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν κάποια πράγματα, ανάλογα με το τι αποφασίστηκε χθες και αν η επιστημονική ομάδα έχει ενδοιασμούς σε κάποια από αυτά.

Πηγή: ΚΥΠΕ