Αυτή την εβδομάδα αρχίζει η τυχαία δειγματοληψία σε 800 άτομα παγκύπρια (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκρατημένη αισιοδοξία έχουν επιφέρει οι μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαφορετικές διαδικασίες δειγματοληψίας ανά το παγκύπριο. 

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ευχάριστη και τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, καθώς δε φαίνεται να διασπείρεται ο ιός στον ευρύ πληθυσμό. Πριν τη χαλάρωση μέτρων, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης με μηδέν, ένα ή δύο κρούσματα, ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος αν υπάρξει κάποιο αναπάντεχο κρούσμα.

Ερωτηθείς σχετικά με το τεστ αντισωμάτων, απήντησε ότι από τις μέχρι τώρα εμπειρίες των «ράπιντ τεστ» αυτά δε φαίνεται να αποδίδουν έμπιστα αποτελέσματα. Εφόσον και αν δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, θα πρέπει να εξεταστεί, ευρύ τμήμα του πληθυσμού, κατά κύριο λόγο αυτοί που νόσησαν, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των 20.000 τεστ, ώστε να ληφθεί μια πιο σαφής εικόνα του ποιος έχει εκτεθεί, αλλά δε νόσησε, και κατά πόσο υπάρχουν αντισώματα. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν βοηθητική σε περιπτώσεις νοσηλευτών που διαθέτουν αντισώματα και σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Για τις χώρες που προχώρησαν σε άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως Ιταλία και Γερμανία ανέφερε:

Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου
«Είναι πολύ πρόωρο, ρισκάρουν πάρα πολλά πράγματα όχι μόνο στις δικές τους χώρες αλλά και στις γειτονικές, αν αρχίσουν πτήσεις σε διάφορες άλλες χώρες θα υπάρξει πάλι διασπορά της νόσου. Το έχουμε δει αυτό στη Σιγκαπούρη.»
Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι η άρση μέτρων μπορεί να συμβεί στις αρχές του Μάη, επειδή η καμπύλη «έχει πάρει τη κατιούσα» πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, ενώ τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί απέδωσαν καρπούς.

«Κρατούμε μικρό καλάθι για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της κατάστασης» ανέφερε εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η Λειτουργός Τύπου, Μαργαρίτα Κυριάκου.

Όπως η ίδια σημείωσε, έχουν διενεργηθεί πέραν των 9.000 εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ η δειγματοληψία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η τυχαία δειγματοληψία σε 800 άτομα αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα και θα γίνει σε όλες τις επαρχίες, σύμφωνα με πλάνο που έχει υποβληθεί από την ομάδα επιστημόνων στον Υπουργό Υγείας. Στόχος του υπουργείου είναι να εντοπιστούν ασυμπτωματικά άτομα. Η κ. Κυριάκου εξέφρασε την ανησυχία που επικρατεί, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα, αφορά ασυμπτωματικά άτομα.

Τέλος, και αναφορικά με ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, η κ. Κυριάκου, ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί στις αποθήκες του ΟΚΥπΥ και είναι στη διάθεση των νοσηλευτηρίων. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια ώστε να παραχωρηθεί ένας αριθμός και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο πτήσεις για μεταφορά εξοπλισμού από την Κίνα.

Πηγή; alphanews.lives