Όσα πρέπει να ξέρεις αν είσαι εργαζόμενος και θέλεις να εξεταστείς (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο άρχισε η δειγματοληψία εργαζομένων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνεχίζονται ξανά από σήμερα, με στόχο την ολοκλήρωσή τους τις επόμενες 20 ημέρες.

Μιλώντας η κ. Μαργαρίτα Κυριάκου, Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίον διενεργείται η δειγματοληψία αλλά και το πώς και πότε ενημερώνονται οι πολίτες για τα αποτελέσματά τους.

Ποιοι μπορούν να εξεταστούν

Όπως διευκρίνισε η κ. Κυριάκου, αρχικά προτεραιότητα έχει δοθεί σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή και εξυπηρετούν κόσμο, όπως για παράδειγμα σε υπεραγορές, φούρνους, κ.λπ. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσει με τον ιό. Στη συνέχεια θα εξεταστεί μέρος του πληθυσμού που εργάζεται αλλά δεν εξυπηρετεί κοινό. Σκοπός είναι αρχικά να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει εντός της κοινότητας.

Με ποιον τρόπο διενεργούνται οι δειγματοληψίες

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τα εργαστήρια, προκειμένου να προγραμματιστεί το ραντεβού αλλά και το σημείο. Στόχος είναι να υπάρχει προσέλευση με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και να υπάρχει μια ταξινόμηση των δεδομένων ανά ημέρα και ανά επαρχία.

Τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι ενδιαφερόμενοι

Όπως ενημέρωσε η κ. Κυριάκου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν βεβαίωση από τον εργοδότη τους, που να πιστοποιεί ότι εργάζονται εκεί και ότι δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, προκειμένου να είναι εφικτή η πιστοποίηση. Κατά την προσέλευσή τους στο σημείο, συμπληρώνουν άλλα στοιχεία, όπως διεύθυνση και ταυτότητα, ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένη η βάση δεδομένων.

Πώς ενημερώνονται όσοι έχουν εξετασθεί και ποιο είναι το κόστος;

Όλοι όσοι έχουν εξεταστεί ενημερώνονται άμεσα. Τα αρνητικά αποτελέσματα καταχωρούνται σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα και ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται με γραπτό μήνυμα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ενημερώνεται αμέσως η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης κι αμέσως μετά ο πολίτης, ώστε να αρχίσει η διαδικασία ιχνηλάτησης. Τα αποτελέσματα πρέπει να αποστέλλονται εντός 48 ωρών. Το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι από τις 148 εξετάσεις που διενεργήθηκαν το Σάββατο, εντοπίστηκε ένα θετικό. 

Πηγή: alphanews.liive