Η ζωή με τον κορωνοϊό: Το μπούλινγκ, το άγχος και ο φόβος

Η ζωή με τον κορωνοϊό δεν είναι εύκολη για κανέναν. Ολόκληρος ο πλανήτης ζει σε περιορισμό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν νοσήσει, δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν χάσει τη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Στον μικρό πληθυσμό της Κύπρου, σχεδόν 500 άνθρωποι έχουν νοσήσει και δίνουν μάχη για να καταφέρουν να βγουν ανεπηρέαστοι από αυτή τη δύσκολη περιπέτεια. Κάποιοι, βιώνουν τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κάποιο άλλοι, ζουν ταυτόχρονα τις διάφορες αντιδράσεις των «υγιών» συμπολιτών τους. Κοινωνικά φαινόμενα που προβληματίζουν. Δύο επαγγελματίες υγείας που έχουν νοσήσει, περιγράφουν τις δικές τους εμπειρίες. 

«Δεχόμαστε μπούλινγκ. Μας “φοβούνται”. Μας παίρνουν τηλέφωνο όχι για να δουν αν είμαστε καλά, αλλά για να μας ρωτήσουν εάν την τελευταία φορά που μας είδαν φορούσαμε μάσκα ή αν κάτσαμε κοντά τους», λέει στον «Φ» επαγγελματίας υγείας η οποία έχει νοσήσει με κορωνοϊό και ως επακόλουθο μετέδωσε τον ιό και στον σύζυγό της. «Εμείς φερθήκαμε όπως έπρεπε μόλις μάθαμε ότι εγώ είχα κορωνοϊό, μείναμε και οι δύο στο σπίτι μας. Εγώ ήμουν στην πρώτη γραμμή και εργαζόμουν, είμαι μια από τους πολλούς επαγγελματίες υγείας που νοσήσαμε με κορωνοϊό στην εργασία μας. Μας έχουν στήσει στον τοίχο, βιώνουμε πολύ άσχημα πράγματα αυτές τις μέρες. Ζούμε την κακία του κόσμου». Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της ίδιας και του συζύγου της από γιατρό, ανέφερε: «Κανένας δεν μας πήρε για να μας ρωτήσει αν είμαστε καλά ή αν χρειαζόμαστε κάτι. Όμως δεν έχουμε πρόβλημα, διότι ο προσωπικός μας γιατρός όποτε τον χρειαστήκαμε μας απάντησε το τηλέφωνο και μας βοήθησε. Δεν ξέρω ποια είναι η διαδικασία που έχει καθοριστεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό που δεν βρίσκονται στα νοσοκομεία. Εμείς έτσι το περνάμε».

«Είχα μεγάλο άγχος, μεγάλο φόβο»

Με διαφορετικό τρόπο βίωσε την περιπέτειά της με τον κορωνοϊό η νοσηλεύτρια Ζήνα Παρσιωτάκη. Είχε περιθάλψει τον Βρετανό ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Πάφου. «Σε στενή επαφή ήρθα με τον Βρετανό μετά από μια βρογχοσκόπηση. Ήμουν σε άμεση επαφή με τον ασθενή, δεν γνωρίζαμε εκείνες τις ημέρες ότι μπορεί να έπασχε από τον κορωνοϊό. Το μάθαμε το Σάββατο το βράδυ. Μας πήραν δείγματα και μάθαμε ότι είμαι θετική. Είχα μεγάλο άγχος, μεγάλο φόβο. Τότε ήταν άγνωστο αυτό το πράγμα ακόμα, δεν ξέραμε ακριβώς τι ήταν. Μέχρι εκείνη τη μέρα ακούγαμε από την τηλεόραση τι γινόταν στον υπόλοιπο κόσμο. Μετά πήραν δείγμα και από τον σύζυγο και από τα παιδιά, βγήκε θετικός και ο σύζυγός μου, ο οποίος είναι επίσης επαγγελματίας υγείας. Είναι προσωπικός γιατρός και δυστυχώς συνέβη και αυτό. Τον έπαιρναν ασθενείς του και ζητούσαν να φύγουν από τον κατάλογό του. Σιγά-σιγά το ξεπεράσαμε όμως και αυτό. Στη συνέχεια ευτυχώς τα παιδιά βγήκαν αρνητικά. Ήμασταν στο σπίτι. Η ρουτίνα μας στο σπίτι δεν άλλαξε. Προσπαθήσαμε να μη μεταφέρουμε το άγχός μας στα παιδιά. Εγώ ξεκίνησα με ξηρό βήχα, ρηνική συμφόρηση, μετά από μια εβδομάδα χάσαμε την όσφρηση και τη γεύση και εγώ παρουσίασα και διάρροιες. Εκτός από την περίπτωση με τους ασθενείς του συζύγου μου, μπορώ να πω ότι πήραμε πολλή αγάπη από τους φίλους μας. Μας βοήθησαν, μας ψώνιζαν, προσπαθούσαν να μη μας λείψει τίποτα. Πραγματικά αυτή η αγάπη μάς συγκίνησε πολύ, δεν την περιμέναμε».

Η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια και ο γιατρός σύζυγός της έχουν ήδη αποθεραπευτεί. Τώρα παραμένουν σε περιορισμό μέχρι να περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα και να καταστούν «ακίνδυνοι» για περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Κοντά στην αποθεραπεία τους βρίσκονται κι άλλοι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι περιλαμβάνονταν στα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο.

Μπούλινγκ και σε απλούς νοσηλευόμενους

Στο μεταξύ διευθυντής κλινικής, στην οποία παρουσιάστηκαν θετικά περιστατικά, μας ανέφερε ότι μπούλινγκ δέχονται από τους οικείους τους, όχι μόνο άτομα που ασθένησαν από τον ιό, αλλά και πρόσωπα που νοσηλεύονται στη συγκεκριμένη κλινική για άλλους λόγους. Τα οικεία τους πρόσωπα εκφράζουν φόβο χαρακτηριστικά, μήπως μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

Πηγή: philenews.com