Πήγε για κολύμπι με σύσταση γιατρού και έφυγε με εξώδικο πρόστιμο

Συνολικά δεκατρία παράπονα υποβλήθηκαν από πολίτες προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας που αφορούν στους αστυνομικούς ελέγχους για συμμόρφωση με τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού στη χώρα.  

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα παράπονα αφορούν την περίοδο από τις 12 Μαρτίου μέχρι σήμερα με τα περισσότερα να στρέφονται εναντίον αστυνομικών για κατ’ ισχυρισμό παράτυπη και αυθαίρετη έκδοση εξώδικων χρηματικών προστίμων για παράβαση των σχετικών διαταγμάτων.

Ενώπιον της Αρχής, βρίσκεται και καταγγελία που υποβλήθηκε από πολίτη, στη Λευκωσία, ο οποίος υποστηρίζει ότι δέχθηκε υπέρμετρη βία από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αρχή απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζητά τον διορισμό ποινικού ανακριτή για διερεύνηση της εν λόγω καταγγελίας.

Η Αρχή διερευνά, επίσης, καταγγελία για κατ’ ισχυρισμό απαγόρευση της διέλευσης ασθενοφόρου από τους αστυνομικούς στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, το οποίο μετέφερε 49χρονο Ε/κ που είχε υποστεί έμφραγμα από το Ιατρικό Κέντρο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του ασθενούς.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, το ασθενοφόρο κατάφερε να περάσει τελικά από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και να μεταφέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Σε άλλη περίπτωση, πολίτης καταγγέλλει ότι ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας με σύσταση του γιατρού του,  λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, αστυνομικός τον διέταξε να βγει από τη θάλασσα και να του εκδώσει εξώδικο χρηματικό πρόστιμο.

Επίσης, πολίτης καταγγέλλει μέλη αστυνομικού περιπόλου για κατάχρηση εξουσίας επειδή βρίσκονταν σε φούρνο στη Λευκωσία και αγόραζαν προσωπικά αναλώσιμα είδη ενώ διενεργούσαν ελέγχους για συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, ένας άλλος πολίτης, με καταγγελία του προς τον Αρχή, διαμαρτύρεται ότι αστυνομικός εξέδωσε εναντίον του εξώδικο πρόστιμο επειδή λειτουργούσε κάβα εντός του περιπτέρου του.

Πηγή:. alphanews.live