Όσα πρέπει να γνωρίζεις και να κάνεις αν ΠΡΕΠΕΙ να βγεις από το σπίτι

Από τις 18:00 σήμερα, Τρίτη, τίθενται σε εφαρμογή τα νέα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη Δευτέρα το βράδυ. Τα πρώτα 24ωρα η Αστυνομία αναμένεται να επιδείξει ελαστικότητα ώστε οι πολίτες να προσαρμοστούν στα πρωτοφανή αυτά μέτρα, ωστόσο στην πορεία αναμένεται να επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσους παραβιάζουν το διάταγμα ή όσους επιχειρήσουν να ξεγελάσουν τις αρχές. 

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, αποστέλλοντας προηγουμένως SMS στον αριθμό 8998 για το λόγο της μετακίνησής τους. Ειδικότερα:

1. Αποστολή μηνύματος στο 8998

Θα πρέπει αρχικά οι πολίτες να επιλέγουν το λόγο μετακίνησής τους που αντιστοιχεί σε έναν αριθμό από το 1 έως το 8. Εν συνεχεία, θα αναγράφεται ο αριθμός της ταυτότητας και ο ταχυδρομικός κώδικας οικίας:

Χ κενό, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, κενό, ταχυδρομικός κώδικα οικίας

Οι πολίτες θα λαμβάνουν απαντητικό μήνυμα εντός 10-15 δευτερολέπτων, έχοντας στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να ολοκληρώσουν τη μετακίνησή τους. Αν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο δεύτερη μετακίνηση, θα δοθεί δεύτερη έγκριση.

2. Κατοχή ταυτότητας / διαβατηρίου

Ο καθείς θα πρέπει να φέρει κατά τη μετακίνησή του απαραίτητα ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες ενημέρωσης, λόγω εξαιρέσεώς τους από τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να προσκομίζουν, όποτε αυτό απαιτείται τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα, καθώς και βεβαίωση απασχόλησης από το Μέσο που τους εργοδοτεί.

3. Αποδεικτικό στοιχείο μετακίνησης

Απαραίτητη είναι η κατοχή αποδεικτικού εντύπου, όπου θα αναγράφεται ο λόγος μετακίνησης. Αυτά διακρίνονται σε δύο είδη, το Έντυπο Α, που αφορά μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους και το Έντυπο Β, που αφορά τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Στο Εντυπο Α ο εργοδότης θα πρέπει να αναγράφει τα προσωπικά στοιχεία του εργαζόμενου, τον σκοπό την μετακίνησης του, την επαρχία και τις ώρες της διακίνησης του. Επίσης, ο εργοδότης θα πρέπει να αναγράφει τα δικά του προσωπικά στοιχεία και να υπογράφει το σχετικό έντυπο. Το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιείται και από αυτοεργοδοτούμενους.

Στο Έντυπο Β οι πολίτες πρέπει να αναγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να σηματοδοτούν μια από τις επιλογές για τη διακίνηση τους.

  • Επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες, υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακινήσεις για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης από και προς επιχειρήσεις/υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί και εφόσον είναι αδύνατη η παράδοση τους,
  • Επίσκεψη σε ιατρό ή για αιμοδοσία ή μετάβαση σε φαρμακείο,
  • Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή,
  • Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συγγενικά πρόσωπα και/ή συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα),
  • Συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.
  • Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές

4. Ιδιάζουσες περιπτώσεις και διευκρινίσεις

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Καινοτομίας κατά τη διάρκεια διασκέψεως Τύπου το απόγευμα της Τρίτης για τα νέα μέτρα:

– Προκειμένου να μεταβεί κάποιος στην εργασία του θα απαιτείται βεβαίωση που θα εκδοθεί μια φορά και θα υπογραφεί από τον εργοδότη ή το ίδιο το πρόσωπο αν είναι αυτοεργοδοτούμενο.

– Διαζευγμένος που μεταφέρει το παιδί του, εμπίπτει στην κατηγορία 8 («για οποιονδήποτε άλλο λόγο»).

– Αναφορικά με το πώς ορίζονται οι γειτνιάζουσες περιοχές ο Υφυπουργός Καινοτομίες απάντησε ότι «Δεν γίνεται να βάζεις ότι θα επισκεφθείς φαρμακείο και να εντοπίζεσαι από τον Άγιο Δομέτιο στη Λάρνακα για παράδειγμα. Σημαίνει ότι προσπάθησε να ξεγελάσει το σύστημα», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του συστήματος.

– Κοινωνικού τύπου αιτήματα, όπως π.χ. επίσκεψη σε φιλικά πρόσωπα, δεν θα εγκρίνονται.

– Αν κάποιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο μπορεί να αιτηθεί ανανέωση του χρόνου διακίνησης αφού πρώτα επεξηγήσει τον λόγο.

– Εντός της ημέρας αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο εξαιρέσεις για διαζευγμένους γονείς και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

5. Παραδείγματα

– Θα πρέπει να είναι κάπου κοντά ο κωδικός της οικίας από το μέρος όπου θέλει κάποιος να μεταβεί, αλλιώς θα πρέπει να δοθεί εύλογη εξήγηση. Π.χ.: Το φαρμακείο της περιοχής δε διέθετε το φάρμακο που χρειαζόμουν και πήγα σε άλλης περιοχής.

– Ο αγρότης που θα μετακινηθεί ενδεχομένως περισσότερα χιλιόμετρα από εκείνα της περιοχής του, μπορεί να προσκομίσει το αίτημα των εκτατικών χορηγήσεων.

– Κάποιος που θα μεταβεί σε καταφύγιο ζώων μπορεί να πάρει μια βεβαίωση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

– Μεταφορές για κοινωνικές επαφές και επισκέψεις σε φίλους δε θα επιτρέπονται.

Πηγή: alphanews.live