Στη χειρότερη θέση η Κύπρος για ΑμεΑ

Η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση αναφορικά με τις δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία επικαλέστηκε σε δηλώσεις της στον «Άστρα» η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, το 52,2% των ατόμων με αναπηρία αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους, το 24,8% δεν μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και το 57,3% δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε απροσδόκητα έξοδα, ενώ το 61,2% αδυνατεί να κάνει διακοπές διάρκειας μιας εβδομάδας. Επίσης, λιγότερο από το 1% των πεζοδρομίων στην Κύπρο είναι προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία, όπως επίσης και ιατρεία που ανήκουν στο ΓεΣΥ.

Η κα Κουκουμά τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2018-2020 για τα άτομα με αναπηρίες ετοιμάστηκε από τους κυβερνώντες χωρίς να λάβουν υπόψη τις απόψεις της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και τις καταληκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα αναπηρίας, σημειώνοντας ότι τα πράγματα δεν προχωρούν.

Ανέφερε ότι από τις 86 δράσεις που υπάρχουν στο Σχέδιο Δράσης υλοποιήθηκαν μόνο οι 41. Επίσης, είπε ότι υπάρχουν 30 νομοθεσίες που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες και οι οποίες πρέπει να τροποποιηθούν. Όπως εξήγησε, εμπλέκονται πολλά Υπουργεία, σημειώνοντας ότι κάποια νομοσχέδια είναι στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, κάποια αλλά τυγχάνουν τροποποίησης και βελτίωσης, αλλά, τόνισε χαρακτηριστικά, «αυτή η κατάσταση κρατάει εδώ και χρόνια και βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή».

Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τους κυβερνώντες για μπαλώματα. Κάλεσε ωστόσο την πολιτεία να υλοποιήσει δράσεις και όχι να μένει στις εξαγγελίες και τις στρατηγικές, απλά για να κλείνει στόματα. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε ότι γίνονται βήματα και υπήρξε μεν πρόοδος σε κάποιους τομείς, αλλά την ίδια ώρα υπέδειξε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Σημείωσε ακόμα ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι απαιτήσεις πολλές, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα.

Παράλληλα, η κα Αριστείδου είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη δημιουργία 10 κατοικιών οικογενειακού τύπου για ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες. Όπως είπε, ήδη έχουν κατοχυρωθεί τα πρώτα επτά σπίτια σε διάφορες κοινότητες της Κύπρου και οι οποίες θα εξυπηρετήσουν συνολικά 35 άτομα με σοβαρές αναπηρίες. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμες οι επτά κατοικίες, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού για τις υπόλοιπες τρεις κατοικίες.

Νικολαΐδης: Οι κυβερνώντες συντηρούν προκαταλήψεις

Εξάλλου, με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ. Ο Χριστάκης Νικολαΐδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της συντηρεί στερεότυπα και προκαταλήψεις. Τόνισε δε ότι οι κυβερνώντες λειτουργούν αποσπασματικά, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρίες. Πρόσθεσε ότι η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες εισηγήθηκε στην κυβέρνηση μια σειρά από συστάσεις για να τις υλοποιήσει με στόχο μια πιο ποιοτική ζωή των ΑμεΑ. Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν κατατέθηκε στη Βουλή οποιαδήποτε τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι οι κυβερνώντες δεν έλαβαν υπόψιν ούτε τις δικές τους εισηγήσεις ούτε τις παρατηρήσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία. Τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν υφιστάμενες νομοθεσίες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Εξέφρασε δε την άποψη ότι ακόμα και όταν υλοποιούνται κάποιες δράσεις από τους κυβερνώντες, αυτές είναι καταδικασμένες σε αποτυχία και ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι θέσεις των άμεσα εμπλεκομένων, που είναι τα άτομα με αναπηρίες.

Πηγή: dialogos.com.cy