Η ομιλία που καθήλωσε το κοινό της Χαλκίδας και θα πρέπει να προβληματίσει, από τον ψυχολόγο Ανδρέα Κολίσογλου

Ο Ανδρέας Κολίσογλου μας δίδαξε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία. Ο ίδιος μας έδειξε ένα δείγμα προσβασιμότητας και διερωτήθηκε «αν αυτοί που κατασκεύασαν το συγκεκριμένο κτίριο που είναι σχετικά καινούριο δεν είχαν κάποιον στην οικογένεια τους με αναπηρία ή να έχει σπάσει το πόδι του».

Καθώς, λοιπόν, το κτίριο δεν είχε τις απαραίτητες προδιαγραφές για άτομα ΑμΕΑ ο Ανδρέας υποχρεώθηκε να πέσει στα τέσσερα ούτως ώστε να μπορέσει να κατεβεί τα σκαλιά και να μεταβεί προς το βάθρο.

Επισήμανε πως «αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα» όμως τέτοια φαινόμενα παρατηρούμε και στην Κύπρο.

Όπως είπε και ο ίδιος, αφού τελείωσε την ορειβασία του,  άρχισε να μας αναλύει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και κατά πόσο είναι αποδεχτά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έθεσε τα εξής ερωτήματα με σκοπό να προβληματίσει τον καθένα από εμάς με αυτούς τους προβληματισμούς.

«Έχετε άτομο με αναπηρία στο οικογενειακό σας περιβάλλον, στο συγγενικό σας; Τι νιώθετε όταν σκέφτεστε τα άτομα με αναπηρία, τα αποδέχεστε, τα βλέπετε ισότιμα, τα θεωρείτε ενεργά μέλη της κοινωνίας;» Επίσης, υπέβαλε μια ερώτηση προς τους διοικούντες της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Πόσους ανθρώπους με αναπηρία έχουν στο δυναμικό τους, τους οποίους χρησιμοποιούν ως σύμβουλους για θέματα που αφορούν την αναπηρία;». Μα όμως δεν έλαβε καμία απάντηση στο τελευταίο ερώτημά του, γιατί πολύ απλά κανείς δεν το πράττει.

Μέσα από τα παραδείγματα που έχει δώσει ο Ανδρέας διαφαίνεται οτι  η ισότητα μεταξύ των ατόμων με αναπηρία είναι μια ουτοπία.

Στη συνέχεια διατυπώνει ένα εύλογο ερώτημα όσον αφορά τις γυναίκες που κυοφορούν και προβαίνουν στον προγεννητικό έλεγχο για εξακρίβωση της υγείας του εμβρύου και κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να γεννηθεί με οποιαδήποτε αναπηρία. Έθεσε πως οι γιατροί όταν διαγνώσουν πως το έμβρυο έχει οποιαδήποτε αναπηρία συστήνουν την διακοπή της κύησης. Με αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίζεται η δημοκρατία, αντιθέτως ενισχύεται ο ρατσισμός.

Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επισκέψεις που έκανε ο ίδιος σε σχολεία στη Χαλκίδα, όπου παρατήρησε πως δεν υπήρχαν στα σχολεία μαθητές με αναπηρία. Ο λόγος που δεν υπήρχαν είναι, όχι επειδή έχουν εξαλειφθεί τα άτομα με αναπηρία από την περιοχή, αλλά επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προδιαγραφές έτσι ώστε να φοιτούν ομαλά αυτοί οι μαθητές.

Θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας προς τα άτομα με αναπηρία και να τους παραδώσουμε μια κοινωνία πιο φιλική και προσβάσιμη προς όλους.

Ακολουθεί το ΒΙΝΤΕΟ της ομιλίας :

evia365.gr

Η ομιλία που καθήλωσε το κοινό της Χαλκίδας και θα πρέπει να προβληματίσει, από τον ψυχολόγο Ανδρέα Κολίσογλου Ανδρέας Κολίσογλου (Andreas Kolisoglou)

Δημοσιεύτηκε από evia365.gr στις Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018