Μία συσκευή που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για τα άτομα με οπτική αναπηρία

Ας δούμε ποια είναι αυτή η εταιρεία που διαφοροποιήται  από τις υπόλοιπες…

“Η ForPeople TM ιδρύθηκε με σκοπό να κατασκευάζει συσκευές οι οποίες θα βοηθούν άτομα με αναπηρίες να έχουν μια καλύτερη, ευκολότερη καθημερινότητα και να τους δίνουν μια επιπλέον ανεξαρτησία.
Η πρώτη μας συσκευή έχει στόχο να βοηθήσει τα άτομα με μειωμένη όραση. Θα εντοπίζει εμπόδια τα οποία βρίσκονται γύρω από το άτομο και θα τον ειδοποιεί με ανάλογο ήχο ούτως ώστε να καταφέρει να αποφύγει το εμπόδιο και να συνεχίσει άνετα την πορεία του.”

Με τι ασχολείται η Εταιρεία σας…

Η ομάδα μας αφού είχε περάσει από επιτροπή αξιολόγησης έγινε μέλος του Idea( οργανισμός της Τράπεζας Κύπρου) τον Φεβρουάριο 2019 και ξεκινήσαμε από τότε να δουλεύουμε ταυτόχρονα στα εμπορικά αντικείμενα της επιχείρησης και την ανάπτυξη συσκευής στο αρχικό  πρωτότυπο.
Μέχρι τώρα η ομάδα μας μετά από πολλά δοκιμαστικά κατέληξε σε ένα σχεδιασμό όπου μπορούν να δοκιμαστούν ταυτόχρονα αρκετά είδη αισθητήρων, να αλλάξουν θέση και κλίση. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αλλάζουμε αυτές τις μεταβλητές ανάλογα με το σενάριο και εμπόδια που κάνουμε δοκιμασία και κατά πόσο εντοπίζονται.

Αυτές τις συσκευές δοκιμάστηκαν από άτομα μειωμένης όρασης τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά από δύο παρουσιάσεις σε Λευκωσία και Λάρνακα όπου εκεί παρευρίσκονταν μόνο άτομα με μειωμένη όραση για να τους παρουσιάσουμε το προϊόν μας και να υπάρξει μια πρώτη δοκιμαστική επαφή με τη συσκευή στο παρόν στάδιο. Σε αυτές τις παρουσιάσεις λάβαμε αρκετά σχόλια και εισηγήσεις για επόμενα στάδια και για το τελικό στάδιο όπου από τότε ερευνούμε και δουλεύουμε για να υλοποιηθούν όσα είναι εφικτά. Εκεί μαζί με την ομάδα μας παρευρισκόταν και η ομάδα του AbleBook όπου με τη βοήθεια τους είχαμε ένα καλό χώρο να παρουσιάσουμε στη Λάρνακα.

Η εταιρία μας σε αυτό το διάστημα ασχολείται με την τελειοποίηση της συσκευής για Beta Testing όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία δοκιμαστικού σταδίου με πραγματικούς χρήστες. Σε αυτό το στάδιο η συσκευή σχεδιάστηκε με βασικό σκοπό να βρούμε την ανάλογη θέση, κλίση και τύπο του κάθε αισθητήρα όπου θα έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζει όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια. Οι συσκευές αυτές θα δοκιμαστούν από άτομα με μειωμένη όραση και μετά από την συνεχή χρήση της θα λαμβάνουμε από τους χρήστες εισηγήσεις, ιδέες και σχόλια για να γίνει ακόμη πιο αποδοτική η λειτουργία της. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσει η συσκευή μας σε ένα επίπεδο όπου θα γίνει ένα βοηθητικό εργαλείο για την ευκολία της περιηγήσεις των ατόμων με μειωμένη όραση.

Αρκετά από αυτά γίνονται εφικτά και με την μεγάλη βοήθεια που μας παρέχει το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επίτευγμα και συγκεκριμένα το εργαστήριο ρομποτικής. Ο Σταύρος Χαραλάμπους και ο Μάνος Ηλιάδης στήριξαν την ιδέα μας από την αρχή.  Μέσω του Σταύρου αποκτήσαμε και 3 νέα μέλη στην ομάδα μας τους Αλκίνοο, Αλέξανδρο και Γρηγόρη. Τρεις πανέξυπνους νέους με ασύλληπτες γνώσεις, ιδέες και εμπειρία από αρκετούς διεθνές διαγωνισμούς ρομποτικής όπου σχεδόν σε όλους είχαν πρώτες θέσεις. Δεν θα μπορούσαμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά.

Ρωτήσαμε τους ιδρυτές της ForPeople TM πως εμπνεύστηκαν την ιδέα…

Θανάσης: ”Η ιδέα ξεκίνησε με μία επίσκεψη που δέχτηκα από τον Μάριο μόλις είχα περάσει την πρώτη φάση του IDEAτης Τράπεζας Κύπρου. Το είχα αναφέρει στον Μάριο ζητώντας την βοήθεια του. Μόλις του είχα αναφέρει χωρίς να χάσει δευτερόλεπτο ο Μάριος ξεκίνησε να ρίχνει ιδέες στο πώς θα γίνει καλύτερη η ιδέα και πιο εφικτή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διάλεξα τον κατάλληλο άνθρωπο για να μοιραστώ αυτή την ιδέα στο να γίνει πραγματικότητα.”

Μάριος: ”Μόλις μου ανακοίνωσε την ιδέα του και ξέροντας τον Θανάση όπου είχε πάντα ευαισθησία σε αυτά τα θέματα λόγω και της γιαγιάς του που είναι παραπληγική κατάλαβα αμέσως ότι αυτό που μου περιέγραψε ήθελε πραγματικά να το υλοποιήσει. Εγώ βλέποντας την κοινωνία γύρω μου παρατηρώ ότι προς το παρόν η βοήθεια και υπηρεσίες που παρέχονται προς αυτά τα άτομα δεν είναι αρκετή. Τώρα με αυτή την πρώτη ιδέα, μου δόθηκε η ευκαιρία με τις γνώσεις μου να βοηθήσω ένα κοινωνικό πρόβλημα και να ασχοληθώ με την επιχειρηματικότητα ταυτόχρονα. Μέσα από τις συζητήσεις μας άρχισε να διαμορφώνεται η πρώτη μας συσκευή και με πιο τρόπο θα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης. Έτσι από την αρχική μας συζήτηση αποφάσισα να γίνω μέλος της ομάδας που ιδρύσαμε “ForPeople TM” και από τότε δουλεύουμε καθημερινά στην πορεία του να γίνει η ιδέα μας πραγματικότητα.”

Σκοπός της Εταιρείας είναι…

”Να βοηθήσουμε μέσω των συσκευών μας τα άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας τους συσκευές σε προσιτές τιμές όπως έχει προαναφερθεί. Επίσης θέλουμε με τις κινήσεις μας αυτές ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ούτως ώστε η καθημερινή ζωή των ΑΜΕΑ να είναι πιο εύκολη σε ότι αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα.”

Στόχος της Εταιρείας μας είναι…

Να ξεκινήσουμε το Beta Testing τον Φεβρουάριο με πραγματικούς χρήστες όπου θα δώσουμε συσκευές σε ένα αριθμό ατόμων με πρόβλημα όρασης οι οποίοι ενδιαφέρονται να την χρησιμοποιήσουν. Προετοιμαζόμαστε για αυτό με τη δημιουργία αρκετών συσκευών με σωστή λειτουργία και σχεδιασμό. Κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού θα ζητάμε από τους χρήστες κάποιες αναφορές σε σχέση με τη λειτουργία της συσκευής. Χρησιμοποιώντας τα σχόλια τους θα δουλέψουμε για μια καλύτερη σε λειτουργία συσκευή όπου θα φτάνει τις προσδοκίες των χρηστών. Ταυτόχρονα με αυτό θα κάνουμε και συναντήσεις με αρκετούς οργανισμούς και άτομα με περιορισμένη όραση για να κάνουμε πιο γνωστή την εταιρία μας. Λίγο πριν την επίσημη έναρξη των πωλήσεων να έχουμε και πιλοτική χρήση της συσκευής από ακόμη περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης. Υπολογίζουμε να κάνουμε την πρώτη επίσημη έναρξη πωλήσεων στο 2020. Μετά τις πωλήσεις θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε σχόλια από τους χρήστες για να αναβαθμίζουμε την συσκευή προς το καλύτερο και για πιο εύκολη χρήση από τον χρήστη. Αφού σταθεροποιήσουμε στην Κύπρο σε πωλήσεις και επίπεδο της συσκευής θα ξεκινήσουμε μάρκετινγκ και πωλήσεις σε Ευρωπαϊκές χώρες αφού κάνουμε τις ανάλογες συνομιλίες, έρευνα της αγοράς και συνεργασίες.

Ποιές είναι η προβλέψεις σας για το μέλλον…

Να επεκταθούμε στην Ευρώπη είναι ένας από τους στόχους μας. Εννοείτε ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος που έμεινε πίσω σε ανάπτυξη σε θέματα ΑΜΕΑ. Υπάρχουν χώρες που είναι και χειρότερα. Επόμενες χώρες μετά την Κύπρο και αν όλα πάνε βάση σχεδιασμού είναι η Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία και Νορβηγία. Εννοείτε άτομα με μειωμένη όραση από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να αγοράζουν την συσκευή.