ΑμεΑ, οι αόρατοι άνθρωποι…;


«Ούτε ένας ανάπηρος ιδρυματοποιημένος», αναφερόταν μεταξύ άλλων στα πλακάτ που κρατούσαν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, στη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν μόλις τέσσερις λέξεις, μέσα στις οποίες χώρεσε η αλήθεια ολόκληρης της ζωής τους. Και ακόμη, ένας πικρός φόβος τόσο βάσιμος όσο ότι ο ήλιος θα φανεί από την ανατολή. Η ιδρυματοποίηση είναι ο εφιάλτης της οικογένειας, αλλά ιδίως των ανθρώπων που φέρνουν ένα παιδί στον κόσμο, με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να του τον χαρίσουν. Ότι θα ζήσει υγιές. Ότι θα είναι ευτυχισμένο. Κάνεις δεν περιμένει την αναπηρία. Εμφανίζεται, όμως. Εμφανίζεται και δεν είναι εκείνη που φέρνει τις συμφορές, είναι η μοναξιά που η Πολιτεία έχει φροντίσει να τη συνοδεύει.
Έτσι, ο δρόμος με την αναπηρία είναι μοναχικός και δύσβατος διότι οι αρμόδιοι δεν έχουν φροντίσει να τον λειάνουν. Διότι δεν έχουν μεριμνήσει να υπάρχει στήριξη για τους γονείς, για τα αδέλφια και φυσικά για τα ίδια τα άτομα. Δεν έχουν δώσει τους πόρους και τον χρόνο, ώστε να υπάρχει ένα σύστημα που από νωρίς θα πιάνει από το χέρι το παιδί και θα το εκπαιδεύει. Θα το βοηθάει να γίνει λειτουργικότερο, να μπορεί να ακολουθήσει τις προσταγές της κοινωνίας, αλλά και να ενσωματωθεί σε αυτή. Να μεγαλώσει με άλλα παιδιά της ηλικίας του, να αποκτήσει φίλους, δεξιότητες, να είναι δραστήριο. Να ενηλικιωθεί και να έχει πλησιάσει στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο την αυτάρκειά του. Να γνωρίζει πως όταν δεν θα υπάρχουν οι γονείς του ή άλλα μέλη της οικογένειάς του, θα υπάρχει πρόγραμμα υποστηριζόμενης διαβίωσης σε σπίτι, για να το υποδεχθεί.
Ωστόσο, για να πορεύονται τους μένουν μόνο αιτήματα και υποσχέσεις για δράσεις που θα υλοποιηθούν και για δικαιώματα που θα ικανοποιηθούν. Έχουν να πορεύονται με την ανεπάρκεια του συστήματος, των κομμάτων, των πολιτικών προσώπων και αποφάσεων, της κυβέρνησης, της Πολιτείας ολόκληρης. Διότι, αν κάτι έχουν δείξει και αποδείξει μέχρι τώρα οι αρμόδιοι είναι ότι τα άτομα με αναπηρίες, είναι οι αόρατοι άνθρωποι. Εκείνοι που εύκολα κρύβονται πίσω από ντουβάρια, ακόμη και λυόμενα. Άλλωστε, τα περισσότερα ΑμεΑ δεν έχουν ούτε δικαιοπρακτική ικανότητα άλλα ούτε και δικαίωμα ψήφου, ώστε να φανούν χρήσιμα στα όνειρα της πολιτικής τους καριέρας. Με αυτά τα δεδομένα και υπό αυτές τις συνθήκες, η ιδρυματοποίηση βρίσκεται στο τέλος της πορείας. Ως το αποκορύφωμα της εγκατάλειψης. Εκείνης που ήταν παρούσα και ξεκάθαρη από την αρχή της ζωής των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των οικογενειών τους.
Προχθες, όταν η Κυβέρνηση συνάντησε εκπροσώπους των ΑμεΑ που διαμαρτύρονταν, προχώρησε σε μεγάλες κουβέντες και δηλώσεις. Ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι συνοδοιπόρος τους και ότι θα προσπαθήσει για τη βελτίωση της ζωής τους. Άραγε είναι δέσμευση; Θα κατέβει από τον λόφο του Προεδρικού Μεγάρου για να προχωρήσει αυτή τη δύσβατη και μοναχική διαδρομή που διανύουν, η οποία διαμορφώθηκε και διατηρείται από τις πολιτικές του και την υπογραφή του;
Πηγή: philenews.com