Απολογηθείτε, τουλάχιστον, κύριε Συλλούρη… Δεν χρειάζονται “Παλάτια” για να είναι προσβάσιμα

Αδιαμφισβήτητα, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί ένα ακόμη δημόσιο κτήριο. Είναι ένα σύμβολο. Είναι ο οίκος του πλουραλισμού. Ο οίκος που παράγει, διαιωνίζει και προστατεύει τη Δημοκρατία. Ο χώρος που η νομοθετική εξουσία ασκεί έλεγχο. Που διαβουλεύεται νομοσχέδια, που καταθέτει προτάσεις νόμου και που πανηγυρικά αποφασίζει ή απορρίπτει τους κανόνες που θα διέπουν και θα ρυθμίζουν τη ζωή του κάθε ενός ξεχωριστά και όλων μας ταυτόχρονα. Είναι ένας θεσμός και ως τέτοιος, διαθέτει πρόεδρο. Ένα πρόσωπο που είναι υπεύθυνο και υπόλογο για την ομαλή λειτουργία της Βουλής. Που φέρει μια μεγάλη ευθύνη και που ανταμείβεται αναλόγως, λαμβάνοντας σπουδαία προνόμια. Τουτέστιν, τον ίδιο τον τίτλο αξιωματούχου του κράτους, αλλά και τις παροχές και φυσικά το κύρος που συνοδεύουν τον τίτλο.
Σε αυτόν τον σπουδαίο οίκο, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε μια κατάφωρη αδικία. Στα έδρανα της κυπριακής Βουλής δεν αντιμετωπίστηκαν όλοι ως ίσοι. Το περιστατικό είναι γνωστό, αφού όχι μόνο έκανε τον γύρο του διαδικτύου, αλλά επικρίθηκε και εντονότατα από τους πολίτες. Πρόκειται για τη δυσκολία πρόσβασης με τροχοκάθισμα στα έδρανα της αίθουσας της Ολομέλειας. Στη διάρκεια της Ιδρυτικής Συνόδου της Παράλληλης Βουλής για θέματα περιβάλλοντος, οικολογίας–αειφορίας και υγείας, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, αδυνατούσε να λάβει μέρος υπό ίσους όρους. Ξέμεινε με το τροχοκάθισμα καταμεσής της αίθουσας και προχώρησε στο αυτονόητο. Κατήγγειλε την αδικία της μη προσβασιμότητας σε ΑμεΑ στον οίκο της Δημοκρατίας, έπειτα απολογήθηκε στον θεσμό και τελικά αποχώρησε.
Έδρασε ακριβώς όπως όφειλε από τη θέση του προέδρου των παραπληγικών και από τη θέση του πολίτη που αδικείται γενικότερα αλλά και ειδικότερα από την ίδια την Πολιτεία. Αντιθέτως, ο πρόεδρος που δεν έδρασε και δεν αντέδρασε όπως όφειλε και ως έπρεπε, ήταν εκείνος της Βουλής. Ο Δημήτρης Συλλούρης, έπρεπε να έχει προνοήσει για την προσβασιμότητα όλων των πολιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έπρεπε, μάλιστα, να τον απασχολεί η προσβασιμότητα και η ίση μεταχείριση και έξω από το εν λόγω κτήριο. Έπρεπε, φυσικά, να έχει εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του θεσμού. Εφόσον, όμως, ο κ. Συλλούρης δεν είχε μεριμνήσει. Εφόσον, δεν είχαν τηρηθεί οι οδηγίες της ΕΕ και οι νομοθεσίες της Κύπρου, όφειλε τουλάχιστον να απολογηθεί. Όφειλε να παραδεχθεί το λάθος που έγινε, αντί να προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες. Να πει συγγνώμη για την παράλειψη και για την αδικία, αντί να στρέφεται σε δικαιολογίες και ιδίως σε μικροπολιτικές.
Πηγή: philenews.com