Έντονη αντίδραση Μυοπαθών και Παραπληγικών Κύπρου: «Ήταν θέμα χρόνου, δυστυχώς συνέβη»

Την έντονη αντίδραση της Οργάνωσης Παραπληγικών  Κύπρου (ΟΠΑΚ) και του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, προκάλεσε ο άδικος χαμός του 69χρονου Μιχάλη Σεβαστίδη, ο οποίος παρασύρθηκε από όχημα καθώς πορευόταν με το αναπηρικό του τροχοκάθισμα στο Καϊμακλί  και συγκεκριμένα στην Οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης και το μέλος του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, Στέλιος Στυλιανού: «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί».

Τόσο κ. Λαμπριανίδης όσο και ο κ. Στυλιανού επιρρίπτουν τις ευθύνες στην νοοτροπία του Κύπριου οδηγού που σταθμεύει στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα οι συνάνθρωποι μας που κάθονται σε τροχοκάθισμα να εξαναγκάζονται να διακινούνται στους δρόμους αφού τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με αυτοκίνητα.

Μάλιστα ο κ. Λαμπριανίδης επιρρίπτει ευθύνες και στην Αστυνομία η οποία, όπως αναφέρει, δεν επιτηρεί επαρκώς το οδικό δίκτυο και δεν δίνει σημασία σε πολλές τροχαίες παραβάσεις που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας εντός των πόλεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρει: «Ήταν θέμα χρόνου, δυστυχώς συνέβηκε. Ένα άτομο σε αναπηρικό τροχοκάθισμα ο οποίος αναγκασμένος να διακινείται στο δρόμο αφού τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα αυτοκίνητα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και έχασε τη ζωή του. Ευθύνες φέρει και η αστυνομία η οποία δεν επιτηρεί επαρκώς το οδικό δίκτυο και δεν δίνει σημασία σε πολλές τροχαίες παραβάσεις που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας εντός των πόλεων. Παραβάσεις που επειδή δεν τιμωρούνται οι οδηγοί νοιώθουν ατιμώρητοι και οδηγούν απρόσεκτα συχνά κάνοντας πιο σοβαρές παραβάσεις. Παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια + απρόσεκτοι οδηγοί = τροχαία ατυχήματα. Σίγουρα φταίει ο ανθρώπινος παράγωντας, σε αυτή την περίπτωση οι αρχές που δεν εκτελούν τα καθήκοντα τους επαρκώς. Αιωνία η μνήμη και κουράγιο στην οικογένεια του θανώντα. Ελπίζουμε να είναι ο τελευταίος που χάνεται τόσο άδικα».

Ενώ ο κ. Στυλιανού σε δική του ανάρτηση λέει:  «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Σήμερα κτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τελικά σκοτώθηκε άτομο με αναπηρία, το οποίο αναγκαζόταν να κινείται στο δρόμο και όχι στο πεζοδρόμιο. Ο εγωκεντρισμός του Κυπραίου, που θέλει να σταθμεύει, να φυτεύει, να αφήνει τα αντικείμενα του πάνω στο πεζοδρόμιο, αναγκάζει τα άτομα με αναπηρίες να παίζουν καθημερινά τις ζωές τους κορώνα γράμματα. Και όσο αυτό δεν αλλάζει, και όσο δεν μπαίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι και ποινές, τόσο ο κίνδυνος θα ελλοχεύει και θα αυξάνεται. Δυστυχώς!»

Σημειώνεται δε, πως σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία που εξασφάλισε το ant1.com.cy, διαφαίνεται πως από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, η Αστυνομία έχει προβεί σε 4,620 συνολικά καταγγελίες για παρκάρισμα οχημάτων πάνω σε πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο, σε 2,513 καταγγελίες για παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων και σε 3,756 καταγγελίες για άλλες παράνομες σταθμεύσεις (διαβάσεις πεζών κ.τ.λ).

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας, για τις τραγωδίες που βλέπουμε στην άσφαλτο το τελευταίο διήμερο, εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό ακόμα τριών συνανθρώπων μας τις δύο τελευταίες ημέρες καθώς και τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των προσώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο άδικα.

Σημείωσε δε, πως «δυστυχώς αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και οδική συνείδηση θα συνεχίσουμε να θρηνούμε και άλλα θύματα στους δρόμους».

«Σήμερα θρηνήσαμε ένα άγνωστο μας, αύριο ίσως θρηνήσουμε ένα παιδί μας, τον αδερφό μας, ή κάποιο φίλο μας», συμπλήρωσε.

«Εμείς ως Αστυνομία, πρόσθεσε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για  επίρριψη ευθυνών. Με σοβαρότητα όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στη μείωση των δυστυχημάτων».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Αστυνομία θα μπορούσε να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «η Αστυνομία βρίσκεται καθημερινά στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος, δίνει μάχη για τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων».

Τόνισε δε, πως «Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι η Αστυνομία δε μπορεί να βρίσκεται παντού. Η Αστυνομία δεν μπορεί από μόνη της να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο. Για να μειώσουμε τους θανάτους στο δρόμο πρέπει ο αγώνας να είναι κοινός».

Πηγή: ant1.com.cy