Επιδότηση στις θεραπείες των παιδιών με αναπηρίες

Τέλος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες παιδιών με αναπηρίες επιχειρεί να θέσει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει αποφασίσει ότι από τώρα και στο εξής τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα τυγχάνουν επιδότησης για να μπορούν να ακολουθούν τις απαραίτητες για την περίπτωσή τους θεραπείες από τον ιδιωτικό τομέα.
Τα παιδιά με αναπηρίες τα οποία χρειάζονται φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία ή λογοθεραπεία δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από τον δημόσιο τομέα της υγείας, ως δικαιούχοι δωρεάν περίθαλψης του δημοσίου, αφού οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονται στα νοσηλευτήρια μόνο κατά τις πρωινές ώρες και όταν τα παιδιά βρίσκονται στα σχολεία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είτε τα παιδιά να απουσιάζουν από το σχολείο τους και να χάνουν τα μαθήματά τους είτε οι γονείς να υποχρεώνονται να επιλέγουν ιδιώτες ειδικούς οι οποίοι εξυπηρετούν τα παιδιά τους τα απογεύματα και να επωμίζονται ολόκληρο το κόστος.
Σύνδεσμοι, οργανωμένα σύνολα και φορείς εδώ και αρκετά χρόνια αιτούνται την επιχορήγηση των θεραπειών των παιδιών τους από το κράτος. Ωστόσο, το αίτημά τους αυτό κατέληγε πάντα στη δικαιολογία ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από τον δημόσιο τομέα της Υγείας.
Με την απόφασή του τώρα, το Υπουργείο Υγείας αλλάζει τα δεδομένα και πλέον, το κάθε παιδί με αναπηρίες θα μπορεί να εξυπηρετείται κατά τις απογευματινές ώρες από τον ιδιώτη ειδικό που οι γονείς του θα επιλέξουν και θα λαμβάνει επιδότηση από το κράτος.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα θα αφορά παιδιά με αναπηρίες προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3 με 18 ετών) και θα λειτουργεί με βάση τη διαδικασία της συμπληρωμής (κουπονιού).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Υπουργείο Υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, οι επαγγελματίες υγείας των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, χρεώνουν για κάθε θεραπεία €25 – €50 με μέσο όρο τα €30. Το Υπουργείο Υγείας στη βάση αυτή έχει αποφασίσει ότι θα παραχωρεί για κάθε θεραπεία του παιδιού το ποσό των €20 και η επιδότηση θα αφορά μόνο τις σχολικές περιόδους (εξαιρούνται οι καλοκαιρινοί μήνες και η περίοδος διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα).
Τα αιτήματα θα υποβάλλονται από την οικογένεια των παιδιών με αναπηρίες μέσω του τομέα επιδοτούμενων ασθενών και θα εξετάζονται/αξιολογούνται καταρχάς από ειδική διευρυμένη επιτροπή που θα συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, ενώ η τελική γνωμοδότηση θα λαμβάνεται από την αρμόδια Επιτροπή Ειδικών με βάση πρόνοιες που έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο.
Το κόστος για την εφαρμογή του προγράμματος για το υπόλοιπο του 2019 φθάνει τις €200.000, ενώ υπολογίζεται ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας θα έχει επιπλέον ετήσιο κόστος για τον Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών ύψους €1 με €1,5 εκατομμυρίου ανάλογα με τον ακριβή αριθμό παιδιών που θα υποβάλουν σχετικό αίτημα.
Αναφέρεται ότι το Υπουργείο Υγείας πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση ύστερα από αριθμό επιστολών τις οποίες έλαβε από οργανωμένα σύνολα και συνδέσμους ασθενών, αλλά και από γονείς και την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: philenews.com